Nieuws

Projectontwikkelaars willen woningen bouwen bovenop supermarkten

30 november 2016

Belgische steden moeten zo veel mogelijk parkings en platte daken van supermarkten omvormen tot appartementen en woningen. Die oproep lanceert UPSI-BVS, de beroepsvereniging van de projectontwikkelaars. Volgens de sector kan het zogenaamde ‘supermarktwonen’ een oplossing bieden voor het tekort aan woonplaatsen, meldt De Standaard.

Van de 1.461 Vlaamse supermarkten die de projectontwikkelaars onderzochten, komen er 336 in aanmerking voor het ‘supermarktwonen’. Concreet stellen de projectontwikkelaars voor om de parkings en platte daken van grote, stedelijke supermarkten om te bouwen tot woningen en appartementen, of tot parken en sportvelden.

 

‘We moeten af van de grote-dozen-met-parkings uit de jaren 70’, zegt Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder bij UPSI-BVS.

 

‘De woningnood in ons land voor de komende tien jaar oplossen’, klinkt het. En er zijn nog andere voordelen. Zo zou de mobiliteit afnemen. Ook de winkels zelfs zouden er bij gebaat zijn.

 

Haalbaar?

 

Hoe dan ook zullen de eerste projecten nog even op zich laten wachten: de voortrajecten voor de herontwikkeling van een supermarktsite kunnen volgens UPSI-BVS vijf jaar in beslag nemen, het bouwen zelf duurt daarna nog eens anderhalf jaar, klinkt het.