Opinie

"Creatief met slimme meters"

Brecht Zwaenepoel en Joannes Laveyne, UGent • 6 februari 2017

Minister Bart Tommelein wil in 2019 starten met de uitrol van de slimme meter. Eerst voor nieuwbouw en gezinnen met zonnepanelen, later voor iedereen. Een goede zaak, zolang men niet verwacht dat deze slimme (digitale) meter alleen de kosten rechtvaardigt. Door een digitale meter hoeft er inderdaad geen meteropnemer meer langs te komen en kun je zelf op elk moment je verbruik raadplegen, maar dat alleen zal de kosten van de uitrol niet rechtvaardigen.

Brecht Zwaenepoel en Joannes Laveyne verrichten onderzoek rond het thema energie (UGent). Deze opinie verscheen oorspronkelijk in De Standaard.

De verminderde meteropnamekosten zijn een voordeel voor de netbeheerder. De besparing voor de klant, doordat die meer informatie krijgt en dus sneller kan inspelen op zijn verbruik, is tijdelijk. Uit studies blijkt immers dat de eindklant door een betere opvolging effectief minder gaat verbruiken, maar zodra het nieuwe eraf is, verslapt de aandacht. Weg voordeel.

 

Hopelijk lanceert de minister samen met de slimme meter dus ook andere voorstellen om beter gebruik te maken van de extra gegevens. Zo zou het ‘prosumententarief’ voor eigenaars van zonnepanelen, vrijblijvend voor de klant, vervangen kunnen worden door een tarief gebaseerd op het directe eigen gebruik van de groene stroom. Zonne-energie die je niet direct verbruikt, moet immers twee keer door de kabel in de straat en veroorzaakt dus twee keer kosten. Stroom die je niet op het net zet, maar direct verbruikt, veroorzaakt voor de distributienetbeheerder geen extra kosten. Klanten die investeren in systemen om zo veel mogelijk direct van hun eigen zonne-energie gebruik te maken, moeten daar dus voor beloond worden. De slimme meter kan dit mogelijk maken, als de wetgeving wordt aangepast.

 

Ook eigenaars van warmtepompen, elektrische boilers of elektrische vloerverwarming kunnen voordeel halen uit de slimme meter, met correcte compensatie. Denk aan een korting voor mensen die deze energievreters (tijdelijk) uitschakelen tijdens piekmomenten.

 

De slimme meter opent vele deuren, op voorwaarde dat de wetgeving creatieve businessmodellen mogelijk maakt. Veel bedrijven brengen nu al producten op de markt om slim(mer) met energie om te gaan, maar zonder compensatie op de energiefactuur zijn die niet meer dan een gadget. Echt voordeel kan maar gehaald worden als de slimme meter variabele prijzen toelaat, zodat zij die dat willen, kunnen investeren.