Nieuws

Asbestinventaris binnenkort verplicht bij verkoop van woning

8 februari 2017

De asbestinventaris wordt opgenomen in het eengemaakte Vlaamse woningattest, de woningpas. Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil heel binnenkort een eerste versie van die woningpas lanceren.

Verkopers van vastgoed zijn al langer verplicht om een hele reeks attesten aan de verkoopsakte toe te voegen. Al die attesten worden weldra echter gebundeld in de woningpas, een digitale toepassing waar meteen alle beschikbare gegevens zichtbaar moeten zijn. In die woningpas zal ook een inventaris van de aanwezige hoeveelheid asbest in de woning verplicht worden. De opmaak van zo'n inventaris door een erkend bedrijf kost tussen de 250 en 500 euro, een kost die wellicht zal worden doorgerekend in de verkoopprijs van de woning. De maatregel kadert in het plan van de Vlaamse overheid om Vlaanderen tegen 2040 asbestvrij te maken.

 

Bob Rottiers, de voorzitter van de Vereniging van Asbestverwijderende Bedrijven (VAB) noemt het plan "absoluut een goed idee", maar benadrukt wel dat de asbestinventaris door erkende bedrijven, met speciaal daarvoor opgeleide mensen moet gebeuren. "Nu kan iedereen nog zo'n attest opmaken, en dat komt de kwaliteit natuurlijk niet ten goede", luidt het.

Bronnen
  • Belga