Nieuws

UD Woonlabo in Hasselt vol bruisende Universal Design-ideeën

16 maart 2017

Universal Design (UD) is gebruiksvriendelijk, mooi, praktisch en toegankelijk ontwerpen voor iedereen. Dat is de theorie. De praktijk zie je onder meer in het Hasseltse UD Woonlabo. Mariet Janssen, coördinator van het woonproject ten tijde van dit interview, leidt ons zeer gepassioneerd en overtuigd rond.

Mariet: ‘Het UD Woonlabo is het concrete resultaat van de samenwerking tussen hogeschool PXL, Universiteit Hasselt en Inter, het Vlaams Agentschap Toegankelijk Vlaanderen. De vroegere conciërgewoning van het moederhuis is tot in de allerkleinste details gerenoveerd. Daarbij hebben we ons niet alleen gericht op personen met een beperking, maar op iedereen die zich in een bepaalde levensfase bevindt. Ik verwijs naar kleine kinderen die anders omgaan met de woonomgeving dan volwassenen. Alles — bouw, meubilair, inrichting — houdt rekening met de behoeften van de huidige en toekomstige gebruikers, met eventuele tijdelijke of permanente functioneringsbeperkingen en handicapsituaties.’

 

Wie komt er langs in het UD Woonlabo?

 

‘Iedereen is van harte welkom. We werken ondersteunend bij het bouwen, denken mee na over aanpassingen die je toelaten zo lang mogelijk in je huis of appartement te blijven wonen, en geven advies. Eén ding is zeker: wie de UD-principes volgt bij het bouwen of verbouwen van zijn droomwoning, kan er een leven lang zorgeloos blijven wonen. UD betekent dat je een heel doordacht ontwerp maakt, waarbij je nadenkt over mogelijke toekomstige situaties en bewoners. Doordat je de UD-strategie meeneemt in je denkproces, maak je heel bewuste keuzes en kom je tot slimme oplossingen. Even investeren in je jonge jaren mondt uit in een gemakkelijker leven als je ouder wordt. En niemand van ons ontsnapt daaraan.’

 

Mariet toont ons hoe het hele huis bij de renovatie zo vorm gegeven is dat de noden en wensen van de bewoners vanuit verschillende leeftijden en mogelijkheden zijn geïntegreerd. Soms met een klein hulpmiddeltje, een andere keer met een iets ingrijpender verbouwing. Maar telkens is daar dat ene uitgangspunt: alles wat je in het Woonlabo ziet, zijn slimme en handige, nagenoeg onzichtbare oplossingen, zeer comfortabel, elegant en niet stigmatiserend op maat van iedereen. Dat is Universal Design.

 

Volg de rondleiding even mee.

Eetkamer

 

De verrolbare tafel creëert extra ruimte. Als er bezoek is, rol je de tafel naar het midden van de ruimte. Nadien rol je die opnieuw naar de muur en heb je ineens veel meer beweegruimte. De stoelen hebben een vilten bekleding en zijn daardoor licht en makkelijk te verschuiven.

Badkamer

 

Kinderen, ouderen en mensen met en zonder beperkingen hebben het bad en de douche mee ontwikkeld. De douchekranen zijn meteen bij de instap van de douche geplaatst. Op die manier hoef je zelf nooit onder een koude straal te gaan staan, én kan je je kinderen en ouderen helpen douchen zonder zelf nat te worden. De brede rand naast het bad maakt het in- en uitstappen dan weer zeer eenvoudig. Op die manier zit je ook heel gezellig dicht bij je kinderen wanneer je ze in bad stopt. Zowel in het bad als in de douche kan je je op alle mogelijke manieren vastgrijpen aan de zijwanden, indien extra steun nodig is.

 

De wastafel heeft geen naden en een thermostatische kraan met een temperatuurbegrenzer. Op die manier kan je altijd de gewenste temperatuur bepalen opdat je je niet verbrandt. Omdat de spiegel tot beneden loopt, kan je jezelf zien, ook als je zit. De lichtknoppen zitten vooraan rechts in plaats van onhandig achteraan.

 

Het toilet is een hooglaagtoilet, handig voor als je partner twee meter groot is en jij slechts 1,60 meter.

Keuken

 

De onderstaande keukenkasten komen omlaag naar je toe en daar zit een beveiliging op. Zodra de kast een object raakt, bijvoorbeeld een fles die op het aanrecht staat, stopt de beweging. De hooglaagkraan mét uittrekbare uitloop is niet alleen praktisch, maar gaat minder vlug stuk. Ook de porseleinen borden zijn handig met hun opstaande rand achteraan. Mensen met slechts één hand, ouderen of kinderen eten er even smakelijk uit.