Innovatie

Duco verzorgt gevelbekleding van indrukwekkend Antwerps kantoorgebouw

17 maart 2017

Vlak bij het Bosuilstadion, thuishaven van Royal Antwerp Football Club, ontpopte zich in het voorjaar van 2015 een indrukwekkend schouwspel, want op een braakliggend terrein van net geen 8.000 m2 in de industriezone van Wijnegem werd met man en macht aan de bouw van een gloednieuw en groots kantoorgebouw voor Power Solutions gewerkt. Groots inderdaad, want Duco en architectenbureau BOfA verbaasden menig ondernemer met een geslaagde combinatie van een uitpakkende architectuur, duurzaamheid en een comfortabel binnenklimaat.

Broederlijk naast elkaar. Zo staan Power Solutions en XL Boom vandaag dicht bijeen te pronken. Twee totaal verschillende entiteiten met kernactiviteiten die niet in het minst overeenstemmen, en toch lijken ze haast hetzelfde karakter naar de buitenwereld uit te stralen. De inspiratie voor de gevelbekleding haalde Arnold Oostveen, CEO van Power Solutions dat als onderneming actief is in de nationale en internationale verhuur van stroomgeneratoren, dan ook van het nabijgelegen XL Boom. Dat het ontwerpteam hiermee ver weg blijft van de banale uitstraling die industriegebouwen doorgaans meekrijgen, staat buiten kijf.

 

Kruisbestuiving van hedendaagse architectuur

 

Voor meer toelichting rond dit niet-alledaagse project klopten we aan bij Steven Winderickx, architect bij BOfA: “Scholen, woningen en kantoorgebouwen: allemaal verdienen ze een hippe buitenschil. Bij Power Solutions gingen we zelfs nog een stap verder. Een intrigerende architecturale uitstraling, die bovendien sterk geïnspireerd diende te zijn op XL Boom zonder louter te kopiëren, was al bij het voorontwerp een vereiste. Doel was immers om een soort kruisbestuiving van hedendaagse architectuur te realiseren, en zo een zekere rust en harmonie teweeg te brengen. Dankzij de in zwart gehulde gevelbekleding is Power Solutions net zoals XL Boom dan ook een mooi voorbeeld hoe techniek en architectuur een magisch verbond kunnen sluiten.”

 

Als gespecialiseerd architectenbureau in KMO-projecten maakte BOfA de plannen, het eindresultaat daarentegen kwam tot stand dankzij een nauwe samenwerking met Duco. Al sinds jaar en dag biedt het bedrijf weldoordachte en gediversifieerde architectuur aan, die de tand des tijds doorstaat doordat ze beantwoordt aan de huidige noden en inspeelt op de toekomstige behoeften. “Voor de uitwerking van beide projecten konden we rekenen op de know-how van Duco, dat als betrouwbare partner al van dag één bereid was om mee te stappen in het verhaal en mee te denken aan het leveren van de beste zonweringoplossing op maat van de opdrachtgever”, aldus Winderickx.

 

Uniek, architecturaal zonweringconcept

 

Architecten hoeven vandaag de dag niet in te boeten aan stijl, want de types zonwering zijn niet op één hand te tellen: van verticale doekzonwering tot structurele zonwering. Vanuit esthetisch oogpunt werd echter gekozen voor een uniek, architecturaal zonweringconcept.

 

“XL Boom vormde het eerste project waar ellipsvormige lamellen van het type DucoSun Ellips in verschillende maatvoeringen verticaal voor de gevel werden gemonteerd om een speels effect te creëren”, verduidelijkt de architect. “Maar ook bij Power Solutions hanteerden we een aparte aanpak. Omdat het rechtstreeks invallende zonlicht beperkt moest worden, ontstond het idee om voor de gevel met DucoSun Wing te werken. Deze grote, vleugelvormige lamellen werden vervaardigd uit een zwarte, geperforeerde plaat dat speciaal voor dit project afwijkende afmetingen meekreeg. Dit systeem werkt dus enerzijds als zonwering en vervult anderzijds ook een esthetische functie, die bepalend is voor de architecturale verschijningsvorm van het kantoor.”

 

Op de vraag of het eindresultaat wordt gesmaakt, kan Steven Winderickx zeer kort zijn: “Mede dankzij Duco hebben we Power Solutions weten te voorzien van een efficiënte oplossing die toelaat om het binnenklimaat op een originele en esthetisch geraffineerde wijze beheersbaar te houden, én dit overigens tegen een realistische kostprijs!”

Nuttige links