Innovatie

Redemptorist: Hoogperformante oplossingen voor multifunctioneel uitbreidingsproject in Gent

Siniat • 16 mei 2017

Het klooster van de Orde van de Redemptoristen was te groot geworden voor de vijf resterende paters. Een volledige herinrichting was nodig om het gigantische terrein van 2,8 hectare optimaal te benutten. Daarom gingen in 2015 de werken van start van een multifunctioneel uitbreidingsproject, gericht op wonen, studentenhuisvesting en religie. De site van de paters in Gent werd omgebouwd tot 540 studentenverblijven, een bezinningsruimte, een tehuis voor daklozen en 35 appartementen.
De complete wandopbouw is het resultaat van samenspraak tussen fabrikant, producent van elementen, aannemer én architect. Siniat speelde een grote rol in de totstandkoming van dit mooie, uitdagende project.
Voor de gevelelementen werden hoge eisen gesteld op vlak van brandwerendheid, vochthuishouding en akoestiek. Voor de gevelafwerking was een naadloze afwerking met de bepleistering cruciaal, en voor de binnenplaten primeerde een hoge stootvastheid. Daarnaast was ook de snelheid van bouwen zeer belangrijk, gezien de strakke deadline. Alles moest klaar zijn bij de opening van het nieuwe academiejaar, waardoor er gekozen werd om te werken met prefab elementen.

SPECIFICATIE


Een constructie in beton vormt de dragende structuur. Daarrond kwam een isolatieschil van 7.500 vierkante meter aan gevelelementen in houtskeletbouw. “Er kwam heel wat denkwerk bij te pas. Enerzijds moesten we voldoen aan de hoge akoestische en thermische eisen, anderzijds wilden we een stijlvol en functioneel studentencomplex opleveren. Om de houtskeletbouw onder de terrassen te doen slagen, gebruikten we een spouwbladsteker. De eindafwerking is een mix van sierpleister en houten gevelbekleding.”

De complete wandopbouw is het resultaat van samenspraak tussen fabrikant, producent van elementen, aannemer én architect. Zowel qua gevelelementen als binnenplaten, werden oorspronkelijk voorgeschreven oplossingen omgebogen naar Siniat. Hoge stootvastheid, de verwerkbaarheid van de producten en vertrouwen in de fabrikant waren elementen die hier een rol speelden.
“Machiels Building Solutions engageert zich voor residentiële en niet-residentiële projecten met specifieke eisen naar comfort, akoestiek en brandwerendheid. Siniat biedt ons hiervoor met hun producten en oplossingen een waaier aan prestaties en is een dankbare partner voor elke uitdaging”, aldus Tom Laenens, Key Accountmanager bij Machiels Building Solutions.
Uiteindelijk slaagde men erin iedereen op één lijn te krijgen, wat toch niet eenvoudig is gezien het aantal betrokken partijen en de complexiteit van het project.


INSTALLATIE FASE


De keuze voor prefab was belangrijk om alles op tijd af te krijgen. In combinatie met de uitwerking van de gevelwanden zorgden we voor een samenhangend geheel. Dat de brand- en akoestische eisen in België zo streng zijn, maakte alles complexer. De complete wandbouw kwam tot stand door intensief samen te werken met de hoofdaannemer en architect.
Binnen Siniat waren de goede samenwerking tussen het specificatie-team, het sales-team en de afdeling techniek cruciaal om dit project tot een succes te maken. Dankzij innovatie tijdens het ontwerpproces, werden hoogperformante en kosten-geoptimaliseerde oplossingen gerealiseerd.

 

RESULTATEN EN IMPACT


De paters blijven het kloppend hart van de site. Een eigentijds klooster werd gebouwd om de woongemeenschap haar spiritualiteit te geven. Daarnaast werd een complex opgetrokken van 540 studentenkamers, iets waaraan in een studentenstad als Gent zeker nood was. Bovendien is er ook aandacht gegeven aan het sociale aspect: 25 studio’s geven mensen de kans om zich te herintegreren in de samenleving.
Met de realisatie van dit project werd een nieuwe bestemming gegeven aan deze plek, waarbij de beschikbare ruimte optimaal werd benut. De transformatie gebeurde met respect voor de oorsprong en de historiek van de omgeving.

Nuttige links