Nieuws

Woningen zijn vijfde kleiner sinds 2000

16 augustus 2017

De aanhoudende stijging van de prijzen voor bouwgrond en de strengere (energie)normen maken nieuwbouw almaar duurder, meldt Het Nieuwsblad. En dus zit er maar één ding op: downsizen.

“Vandaag woont de Vlaming in een woning die gemiddeld 27 m² kleiner is dan de 160 m² in 2000. Wie in een flat woont, moet het met 17 m² minder stellen dan de 83 m² in 2000”, zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. Ten opzichte van 1990 is de trend nog een pak indrukwekkender: “Toen bouwden we nog huizen met een woonoppervlakte van gemiddeld 222 m² en flats van 160 m². Woonhuizen zijn met andere woorden bijna 100 m² kleiner dan 25 jaar geleden, appartementen zijn zelfs gehalveerd in oppervlakte.”

 

Die daling heeft voornamelijk budgettaire redenen. De bouwgronden zijn intussen flink in prijs gestegen en ook de normen inzake energieverbruik, ventilatie en dergelijke zijn verstrengd.

 

Architect Vincent Van Den Broecke adviseert kandidaat-bouwers dan ook om eerst, nog voor de zoektocht naar een bouwgrond te beginnen, hun woondroom goed in kaart te brengen en een realistische berekening te (laten) maken. “Zodat de bouwers daarna geen al te grote toegevingen moeten doen, te beginnen bij de grootte van hun woning.”