Nieuws

Vlaams Bouwmeester kritisch voor 'groene' hype rond tiny houses

25 augustus 2017

Zaterdag kunnen mensen in Schoten een tiny house bezoeken, een minihuisje dat vooral online furore maakt als de oplossing voor duur en energieverspillend wonen. 'Opletten met die ecologische claims', waarschuwt Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck in De Morgen.

Het internet staat er vol van: kleine droomhuisjes, vaak houten constructies in een pittoresk landschap. Zelden groter dan 30 vierkante meter maar slim ingericht voor een optimaal wooncomfort.

 

Het minihuis dus als wonderoplossing voor prangende problemen? "Totale nonsens. Er hangt een romantische idylle rond die huisjes", waarschuwt Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck. Want Vlaanderen is Canada niet: als iedereen zijn huisje neerpoot op een mooie lap grond en dan toch met de auto naar het werk rijdt, dan schieten we daar niets mee op.

 

"Opletten ook met die ecologische claims: je afvalwater moet ergens naartoe, en het laten wegstromen is nefast voor de grondkwaliteit. Of verwarmen met pellets: zo vervuilend dat ik het crimineel vind."

 

Niet dat hij het concept helemaal wil afmaken. Kleine wooneenheden kunnen interessant zijn in verdichte woongebieden, eventueel in een cohousingverhaal met gemeenschappelijke voorzieningen.