Nieuws

BC architects en TETRA architecten winnen hoofdprijs Holcim Awards

29 september 2017

De winnaars van de LafargeHolcim Awards zijn in Marseille bekendgemaakt. De gelauwerde projecten bewijzen dat duurzaamheid niet langer een kwestie is van ad hoc-maatregelen, maar het resultaat van een doordachte, systematische aanpak.

LafargeHolcim Gold ging naar twee projecten in Brussel die uitblinken op vlak van multifunctionaliteit. Beide projecten zijn gevestigd rond het Willebroekkanaal, waar een stedelijk masterplan is ontwikkeld dat Brussel blijvend op de kaart moet zetten als diverse en levendige stad.

 

Over de Holcim Awards

 

De LafargeHolcim Awards gaat over meer dan alleen maar fraaie gebouwen. Ze staan wereldwijd bekend als de belangrijkste competitie voor duurzame vormgeving. De criteria van de competitie van 2 miljoen dollar zijn even uitdagend als het doel van duurzaamheid zelf.

 

De competitie is voor projecten in een ver gevorderd stadium van ontwerp, niet voor voltooide projecten. Het zoekt naar ontwerpen die verder gaan dan de huidige maatstaven, die perfecte voorbeelden zijn van duurzame antwoorden op technologische, ecologische, sociaal-economische, en culturele problemen die de hedendaagse bouw beïnvloeden en die nieuwe, verrassende, en werkelijk visionaire oplossingen brengen voor de manier waarop wij bouwen.

 

Van stadsplanning tot technische innovatie

 

Het begrip duurzaamheid heeft zich radicaal ontwikkeld, legt Marc Angélil uit, professor in de architectuur en lid van het bestuur van de LafargeHolcim Foundation: “Duurzaamheid betekende vroeger dat je een project aankleedde met enkele duurzame componenten, – bijvoorbeeld zonnepanelen. Vandaag de dag wordt duurzaamheid op een veel uitgebreidere manier opgevat; duurzame constructie is veel systematischer en gedetailleerder geworden.”

 

Gekozen uit 792 projecten

 

Het spectrum van de 792 geldige projecten uit het Europese gebied is even breed, van stadsontwerp tot technische vernieuwing. Uiteindelijk heeft de deskundige jury, voorgezeten door Harry Gugger, professor in de architectuur aan de EPFL in Lausanne (Zwitserland), besloten twee inzendingen te belonen met een gedeelde eerste plaats.

 

Zij illustreren een nieuw tijdperk in duurzame constructie omdat ze niet worden gekarakteriseerd door losstaande maatregelen maar door holistische concepten die technische, sociale, economische en ecologische aspecten integreren op een afgewogen manier.

 

Beide projecten zijn gelegen in een Brussels stadsdeel waarvoor een stedelijk masterplan is ontwikkeld, het Kanaal van Willebroek. Dit masterplan ondersteunt het behoud van de diversiteit in het gebruik van land binnen het industriegebied en streeft daarmee na Brussel te behouden als een afwisselende en levendige stad. Als het centrum van een dynamisch Europa is dit een bijzonder passende doelstelling voor de Belgische hoofdstad.

Gold ex aequo: TETRA architecten - slim afvalbeheer

 

Met hun project willen TETRA architecten in Brussel de behoeften van een afvalbeheerbedrijf integreren binnen het snel ontwikkelende kanaaldistrict. Binnen de (infra-)structuur is ruimte beschikbaar gemaakt voor openbaar gebruik zoals groene zones. Het zorgvuldig uitgebalanceerde gebouw maakt toekomstige transformaties mogelijk en laat ontwikkelingsopties open – een bijzonder slimme interpretatie van het begrip “duurzaamheid.”

 

“Met het naar de voorgrond brengen van infrastructuur verenigt het ontwerp uiteindelijk economische en esthetische overwegingen, daarmee een vorm biedend van flexibele architectuur die beperkingen tot een kwaliteit verheft,” prees de jury.

 

Voor foto's, plannen en renderbeelden, klik hier

 

Auteurs: TETRA architecten - Ana Castillo - Lieven De Groote - Jan Terwecoren - Annekatrien Verdickt

TETRA architecten

Gold ex aequo: BC architects - MixCity - Integratie van een betonfabriek

 

Het project van het team van BC Architects in Brussel voorziet de gepaste passende maatregelen om een bestaande betoninstallatie te integreren in de groeiende stedelijke context, en daarmee het verlies van een belangrijk deel van de industriële basis van de stad te voorkomen. Ook hierbij is doorlaatbaarheid een centraal aspect.

 

Oordeel van de jury:
“Het bereik van bouwkundige maatregelen geeft geloofwaardigheid aan de ambitie om te combineren wat op het eerste gezicht onwaarschijnlijk leek te zijn: het feitelijk samengaan van anders onverenigbaar geachte functies,” zei de jury.  

 

Voor foto's, plannen en renderbeelden, klik hier.

 

Auteurs: BC architects & studies - Wes Degreef - Ken De Cooman - Nicolas Coeckelberghs - Laurens Bekemans - Jasper Poesen

BC architects