Bestaande zonnepanelen in rekening brengen?

Voor omgevingsvergunningsaanvragen sinds 2021 mag je de PV-installatie die van een andere site komt, niet mee inrekenen. Voor bouwaanvragen vóór 2021 kan het wel nog.

Groenestroomcertificaten behouden?

Voor EPB-aangiftes sinds 2019 heb je geen recht op groenestroomcertificaten voor de hoeveelheid elektriciteit uit zonne-energie die nodig is om aan het minimumaandeel hernieuwbare energie te voldoen.

Voor het minimumaandeel hernieuwbare energie hou je in dit geval wel enkel rekening met de energie die wordt opgewekt door de PV-installatie. Wanneer je bijkomend nog een warmtepomp, zonneboiler, … voorziet die ook voldoet voor het minimumaandeel hernieuwbare energie, wordt eerst de PV-installatie in rekening genomen en zal dus een deel van de groenestroomcertificaten vervallen.

Er worden wél groenestroomcertificaten toegekend voor de hoeveelheid elektriciteit die de PV-installatie produceert bovenop de hoeveelheid die nodig is om te voldoen aan het minimumaandeel hernieuwbare energie.

Deed je de EPB-aangifte vóór 2019, dan werd er geen rekening gehouden met de grootte van de installatie. Ook bij een PV-installatie die veel groter was dan nodig om te voldoen aan het minimumaandeel hernieuwbare energie, viel het recht op groenestroomcertificaten weg voor de volledige installatie.

Let op: de datum waarop de EPB-aangifte wordt ingediend, is bepalend. En dus niet de aanvraagdatum van de omgevingsvergunning of de datum waarop de installatie in dienst is genomen.

Je moet ingelogd zijn om deze pagina te kunnen raadplegen.

Login

Nieuwe account aanmaken?

Laura foto nieuwe website

Arch. Laura De Wilde

Adviseur studiedienst

NAV

Gerelateerde artikelen