Wanneer een constructie, zoals isolatie, overhangt, is dat in principe een inbreuk op het eigendomsrecht van de buur. Maar de wetgever heeft twee rechtsfiguren ontwikkeld die dit principe temperen.

Onevenwichtig nadeel?

Ten eerste is er mogelijk sprake van rechtsmisbruik. Dit is het geval wanneer het uitoefenen van het recht door een partij (de buur) een onevenwichtig nadeel berokkent aan een andere partij (je opdrachtgever). Als de buur dus niet wil dat de isolatie overhangt, terwijl hij van die isolatie eigenlijk geen hinder ondervindt, dan kan dat rechtsmisbruik zijn.

Nabuurschap

Ten tweede is er de figuur normale hinder uit nabuurschap. De rechtspraak stelt dat isolatie die overhangt en geen bovenmatige hinder veroorzaakt, een normale hinder uit nabuurschap is. De buur moet dit dus tolereren.

Als je hiermee rekening houdt, zal de buur het overhangen van isolatie in principe moeten toestaan en dit zonder compensatie, tenzij de isolatie overmatige hinder voor de buur veroorzaakt.

Er zijn geen echte juridische 'maxima' wat betreft het overhangen van isolatie, maar je moet het beperken tot een 'normale hinder'. Als het technisch mogelijk is om het overhangen te beperken, dan moet je dat doen.

Wat als de buur ook (ver)bouwt?

Maar opgepast, want als de buur ooit wil (ver)bouwen en de isolatie en afwerking van je opdrachtgever hangen in de weg, dan kan de buur eisen om de isolatie en afwerking te verwijderen. Dit zal op kosten van je opdrachtgever gebeuren.

Zet afspraken op papier

Daarom kun je over de overhangende isolatie het best afspraken maken op papier met de buur. Als de buur alle medewerking weigert, kun je ervoor kiezen om toestemming af te dwingen via de rechtbank. In dat geval is de uitkomst ietwat onzeker. Daarom moet de opdrachtgever zeker en vast juridisch advies inwinnen om de situatie eerst grondig te bekijken.

Je moet ingelogd zijn om deze pagina te kunnen raadplegen.

Login

Nieuwe account aanmaken?

Eline

Eline Debast

Juridisch adviseur

NAV