Evenwichtsoefening met centimeters

Als de regenwaterafvoer onder een correct geïsoleerde vloer komt, dan wordt het inderdaad een evenwichtsoefening met centimeters. Vaak lijkt het onmogelijk om aan de eisen van de GSV Hemelwater te voldoen.

Toch maken de volgende methodes een aansluiting soms alsnog (nipt) haalbaar:

  • Je kunt de regenwaterafvoeren ‘nagenoeg vlak’ plaatsen. Doe dit alleen als je er zeker van bent dat ze kunnen leeglopen en dat de kans op meespoelende vervuiling minimaal is. Anders is ook een helling van 0,5% aanvaardbaar.
  • Er bestaat ook een studie van de Buildwise die vermeldt dat je de afvoer van het regenwater volledig plat kan én mag plaatsen. Die moet dan wel perfect aangelegd zijn, en je moet vermijden dat er vervuiling meespoelt in de hemelwaterafvoeren.

Persoonlijk zou ik steeds een minimale helling voorzien. Zo kun je weer enkele centimeters winnen. De regenwaterafvoer hoeft ook niet vorstvrij te zitten als die volledig kan leeglopen. Hiermee kun je bijvoorbeeld bij rijwoningen wel met verschillende niveaus werken tussen de aansluiting van de voor- en achtergevel.

Verder zijn terreinen meestal niet volledig vlak, de diepte van de infiltratiezone wordt gerekend vanaf het maaiveld naast de infiltratiezone. Je hoeft dus niet te refereren aan het 0-niveau van de woning. Als je een volledig vlak terrein hebt en je plant de woning iets hoger in, dan lukt het mogelijk wel.

Gemotiveerd afwijken

Als je goed gedocumenteerd uitlegt wat de huidige situatie is, kun je steeds een gemotiveerde afwijking aanvragen. Weet wel dat de vergunningverlenende overheid hier niet op in hoeft te gaan.

Als je een motivatie opstelt om bijvoorbeeld een infiltratiezone te voorzien die dieper is, bespreek dan van punt tot punt het verloop van de hemelwaterafvoer.

Alles wat je niet gravitair kan afvoeren is te vermijden. Pompen is uit den boze: deze kunnen blokkeren en dit zal je pas merken wanneer het regent, met veel schade tot gevolg. Dit kun je ook altijd vermelden aan de vergunningverlenende overheid.

Om een gefundeerde afwijking aan te vragen volg je best onderstaande stappen.

  • Een motivatie waarom er niet bovengronds geïnfiltreerd kan worden. Die kan zeer divers zijn.
  • Leg uit hoe er is nagegaan om de infiltratievoorziening bovengronds te voorzien en waarom het niet kan. Toon bovendien hoe je zo veel mogelijk gebruikmaakt van waterdoorlatende verhardingen. Zo toon je aan dat je de infiltratievoorziening niet zomaar ondergronds voorziet.
  • Als er een ondergrondse voorziening dieper dan 50 cm voorgesteld wordt, dient de GHG (Gemiddelde Hoogste Grondwaterstand) bepaald te worden conform één van de voorgeschreven werkwijzen uit de code van goede praktijk. Enkel het volume boven de GHG telt. Een beschrijving van de werkwijze is wenselijk. Meer info en data vind je hier terug.
  • Toon aan of beschrijf welke voorbehandeling je voorziet, voor zowel drijvende stoffen als bezinkbaar materiaal.
  • Beschrijf welke inspectiemogelijkheden er voorzien zijn en hoe je de ondergrondse infiltratiezone kunt reinigen (inclusief welke openingen en doorgangen er zijn om dit mogelijk te maken).
  • Geef mee wat het volume van de ondergrondse voorziening is en hoe dit achteraf gecontroleerd kan worden.
  • De noodoverloop van de infiltratie is bij voorkeur zichtbaar, bv. onder een rooster. Bij een eengezinswoning zorg je er best voor dat hier geen hulpmiddelen voor nodig zijn.

Je moet ingelogd zijn om deze pagina te kunnen raadplegen.

Login

Nieuwe account aanmaken?

KS0040

Koen Vandewalle

Architect en waterexpert

Architect KVDW

Gerelateerde artikelen