Hier bestaat discussie over. Er is namelijk geen eenduidig standpunt over de graad van vervuiling van zwemwater en of je dit dan als regenwater of als afvalwater moet beschouwen.
Gemeente of rioolbeheerder beslist autonoom
In de richtlijnen van VLARIO lees je dat de overloop van het buitenzwembad zowel op het RWA-systeem (regenwaterafvoer) als op het DWA-systeem (droogweerafvoer) aangesloten mag worden. Het is niet de ontwerper die de aansluiting kiest, maar de rioolbeheerder. Informeer je dus eerst bij de gemeente of de rioolbeheerder.
In het recentste sectordocument van VLARIO-AquaFlanders (Technische specificaties keuring privéwaterafvoer) staat niets over de overloop van buitenzwembaden (enkel over binnenzwembaden). De conclusie is dus opnieuw: eerst informatie opvragen bij de gemeente of de rioolbeheerder.
RWA? Dan is de GSV Hemelwater van toepassing
- Als de overloop van het zwembad wordt aangesloten op het RWA, dan is de hemelwaterverordening van toepassing en moet het water eerst geïnfiltreerd worden. In dat geval moet je de volledige oppervlakte van het zwembad zien als verharde oppervlakte.
- Als de overloop wordt aangesloten op het DWA, dan heeft het geen zin om de oppervlakte van het zwembad mee te rekenen als verharde oppervlakte.
Als de overloop van het zwembad niet is aangesloten op de infiltratievoorziening, is het immers weinig zinvol om de oppervlakte ervan mee te tellen voor de dimensionering van de infiltratievoorziening. Dat zou betekenen dat de infiltratievoorziening overgedimensioneerd wordt.