Wat zegt de VCRO?
We nemen er de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) bij, het basisdecreet rond ruimtelijke ordening in Vlaanderen. Die codex biedt een duidelijk antwoord op onze vraag.
In artikel 4.2.24 staat dat bij de beoordeling van de regularisatievergunning de actuele regelgeving, stedenbouwkundige voorschriften en eventuele verkavelingsvoorschriften als uitgangspunt genomen worden. Het ogenblik van beoordeling is met andere woorden relevant, niet het ogenblik van de uitvoering van de werken. Deze regel vloeit voort uit het feit dat een nieuwe regeling in principe steeds vanaf het in werking treden ervan voor de toekomst van toepassing is, ook voor toestanden die onder de opgeheven en vervangen regeling zijn ontstaan.
Wat zegt de GSV Hemelwater over de hemelwaterput?
Voor de hemelwaterput staat in de verordening het volgende:
- Voor gebouwen met één of meerdere woongelegenheden: “Als het een herbouw of verbouwing met werken aan de afwatering of uitbreiding betreft en er al een hemelwaterput voor het bestaande gebouw aanwezig is, dan is de plaatsing van een bijkomende hemelwaterput niet verplicht.”
- Voor gebouwen die geen enkele wooneenheid bevatten: "Als het een herbouw of verbouwing met werken aan de afwatering of uitbreiding betreft en er al een hemelwaterput voor het bestaande gebouw aanwezig is, dan is de plaatsing van een bijkomende hemelwaterput voor het bijkomend volume pas verplicht als die bijkomende put minimaal 10.000 l zou moeten zijn."
Wat zegt de GSV Hemelwater over de infiltratievoorziening?
Voor de infiltratievoorziening staat in het Technisch Achtergronddocument het volgende: “Bij een herbouw/uitbreiding/verbouwing met werken aan de afwatering kan het gebeuren dat er al een infiltratievoorziening aanwezig is. Als er al een infiltratievoorziening aanwezig is, die gedimensioneerd is conform de eerdere GSV Hemelwater, moeten de al aangesloten afwaterende oppervlaktes niet meegerekend worden in de berekening van de afwaterende oppervlakte. Hiervoor moet een gemotiveerde uitzondering aangevraagd worden.”
Conclusie?
Was er al een hemelwaterput en/of infiltratievoorziening aanwezig in het eerste plan? Dan moet je die aftoetsen aan de bovenstaande passages uit de hemelwaterverordening en het Technisch Achtergronddocument.
Was er nog geen hemelwaterput en/of infiltratievoorziening aanwezig in het eerste plan? Dan moet je de nieuwe verordening volledig volgen voor de dimensionering ervan.