Bovengronds infiltreren is de nieuwe norm. Om effectief regenwater naar de wadi te krijgen, moet je de buizen voor het hemelwater dus zo hoog mogelijk plaatsen. Al is dit in bestaande situaties (bv. bij een renovatie) inderdaad vaak moeilijk haalbaar.

In bepaalde gevallen kun je een oplossing creëren door een wadi aan te leggen die trapsgewijs het terrein volgt.

Wat zeker te vermijden is, is een systeem met pompen. De schade kan groot worden als zo’n systeem uitvalt. Dit is ook altijd een argument om een afwijking aan te vragen, water loopt immers niet omhoog. Al kan de vergunnende overheid nog altijd beslissen dat deze uitleg niet volstaat en dat je toch bovengronds moet infiltreren.

Daarom motiveer je afwijkingen best zo grondig mogelijk. Louter aangeven dat de bestaande buizen al te diep zitten, zal vaak niet volstaan. Bij dergelijke situaties voeg je dan ook best het nodige fotomateriaal toe als bewijs, waarop met een plooimeter goed kan worden aangetoond hoe diep de bestaande buizen zitten.

Technisch achtergronddocument: argumenten om af te wijken

Op 20 maart werden enkele argumenten toegevoegd in het technische achtergronddocument die je kunt aanhalen. Je vindt ze hieronder.

  • De aanvoer van het afstromend hemelwater naar de bovengrondse infiltratievoorziening kan enkel met een pompsysteem gebeuren.
  • Door wettelijke randvoorwaarden is er geen ruimte om een bovengrondse infiltratievoorziening aan te leggen.
  • Door de bestaande context is er geen ruimte om een bovengrondse infiltratievoorziening aan te leggen.
  • Plaatsgebrek binnen het geplande wegprofiel en mobiliteitsaspecten.

De motivatie voor een ondergrondse infiltratievoorziening bevat onderstaande elementen. Het ontbreken ervan zal nadelig zijn.

  • Een motivatie waarom er niet volledig bovengronds geïnfiltreerd kan worden.
  • Een uitleg hoe er is nagegaan of er toch een gedeelte van de infiltratievoorziening bovengronds kan. En een bewijs dat er, waar mogelijk, maximaal gebruik is gemaakt van waterdoorlatende verhardingen.
  • Als je een ondergrondse voorziening dieper dan 50 cm voorstelt, moet de gemiddelde hoogste grondwaterstand bepaald worden conform één van de voorgeschreven werkwijzen uit de code van goede praktijk. Enkel het volume boven de gemiddelde hoogste grondwaterstand telt.
  • Een beschrijving van de werkwijze is zeer wenselijk:
    • Welke voorbehandeling er is voor zowel drijvende stoffen als bezinkbaar materiaal.
    • Welke inspectiemogelijkheden zijn er voorzien? Hoe kan een reiniging plaatsvinden? Welke openingen en doorgangen zijn er voorzien zijn om dit mogelijk te maken? Wat is het volume van de ondergrondse voorziening en hoe kan dit achteraf gecontroleerd worden?
    • De noodoverloop van de infiltratie is best zichtbaar, bv. onder een rooster.

Voorbeelden

Voorbeeld 1: Naast een bestaande weg liggen langsgrachten. De gemeente wil de weg uitrusten met fietspaden. Omwille van de aanwezige bebouwing die tot aan de straatkant komt, is het niet realistisch om de rooilijn te verbreden. De gemeente voegt een motivatienota toe om de langsgrachten te vervangen door ondergrondse infiltratievoorzieningen. Het belang van veilige fietspaden en het plaatsgebrek om bovengronds te kunnen infiltreren zijn een afdoende motivatie.

Voorbeeld 2: Een marktplein in een beschermd dorpsgezicht wordt heraangelegd. Door de wettelijke bescherming moet de kenmerkende kasseiverharding behouden blijven en mag er geen bovengrondse groene infiltratiekom worden aangelegd. De gemeente voegt een motivatienota toe om te verantwoorden waarom er voor een ondergrondse infiltratievoorziening gekozen wordt.

Duidelijk Vlaams kader is nodig

Een vergunnende overheid kan er echter steeds voor kiezen om gewoonweg geen afwijkingen toe te staan. NAV dringt er dan ook op aan dat de Vlaamse overheid eindelijk een duidelijk kader creëert waarbinnen afwijkingen mogelijk zijn. En dat ze die beslissing dus niet langer overlaat aan de lokale willekeur.

Je moet ingelogd zijn om deze pagina te kunnen raadplegen.

Login

Nieuwe account aanmaken?

KS0040

Koen Vandewalle

Architect en waterexpert

Architect KVDW