Wettelijke plicht om attesten op te eisen
Als architect ben je wettelijk verplicht om de verzekeringsattesten van de aannemers (en desgevallend ingenieur stabiliteit) "op te eisen", wanneer deze niet tijdig worden overgemaakt door de aannemer. Het is dus wel degelijk zo dat er een extra aansprakelijkheid rust op jou als architect, om ervoor te zorgen dat de aannemer de attesten tijdig voorlegt.
Maar wat houdt dit "opeisen" nu juist in?
Uit recente controles door de ambtenaren van de FOD economie blijkt dat de controleurs van mening zijn dat de architect de werf moet stilleggen wanneer het attest ontbreekt. NAV is echter van mening dat dit niet mogelijk is. We ondernemen daarom samen met de Orde actie om dit bij de administratie en het bevoegde kabinet aan te kaarten.
Wat kun je dan wel doen, buiten de werf stilleggen? Volgens NAV kun je bij een weigerachtige aannemer, enkel maar aantonen dat je al het mogelijke hebt gedaan om het attest op te eisen. Dit houdt in dat je:
- de opdrachtgever in gebreke stelt (een model vind je hier);
- de aannemer in gebreke stelt (een model vind je hier);
- de FOD WASO op de hoogte brengt (de FOD WASO is bevoegd voor de controle op de aannemers) (een model vind je hier);
- de burgemeester van de stad of gemeente waar de werf ligt, op de hoogte brengt (een model vind je hier).
Het is dan aan de bevoegde ambtenaren om dit op te volgen en desnoods de werf stil te leggen.
Wij raden daarbij aan om ervoor te zorgen dat je dit alles schriftelijk doet, zodat je kan aantonen dat je het nodige hebt gedaan. Hou de betreffende brieven (of mails) en verzendingsbewijzen (of ontvangst- en/of leesbevestigingen) goed bij in jouw dossier.
Eline Debast
Juridisch adviseur
NAV