Over HET KANTOOR
archipelago is een multidisciplinair architectuur- en onderzoeksbureau met vestigingen in Brussel, Leuven, Parijs en Barcelona. Met een sterke focus op zorg voor mens en planeet, creëert het bureau duurzame en circulaire architectuur die zowel ecologisch als sociaal impact heeft. archipelago investeert in innovatieve oplossingen en streeft naar een stabiele werkomgeving waarin medewerkers kunnen groeien en bloeien. De projecten, zoals het Greenpeace HQ en het Bracops ziekenhuis, illustreren de ambitie om gebouwen te ontwerpen die zowel toekomstbestendig als flexibel zijn.
- Locatie: Brussel, Leuven, Parijs en Barcelona
- Website: www.archipelago.be
Wat is jullie visie als ontwerper, ondernemer en werkgever?
"Bij archipelago is onze visie gebaseerd op het concept van ‘zorg’, voor zowel mensen als de planeet. Als multidisciplinair architectuur- en onderzoeksbureau met vestigingen in Brussel, Leuven, Parijs en Barcelona, streven we ernaar om projecten te realiseren die een positieve impact hebben. Dit weerspiegelt zich zowel in de projecten die we uitvoeren als in de investeringen die we doen in de ontwikkeling van onze organisatie."
"Wij geloven sterk in het belang van een stabiele werkomgeving voor onze medewerkers, wat we realiseren door schaalvoordelen en een duidelijke focus op zowel intellectuele als financiële winst. Ons bedrijf is opgebouwd rond vier kernwaarden: zorg voor medewerkers, zorg voor architectuur, zorg voor de organisatie zelf en zorg voor onze klanten. We investeren jaarlijks 10% van onze omzet in ons onderzoeksteam, dat zich richt op duurzame architectuur en het bestuderen van de langetermijnimpact van onze projecten op zowel het milieu als de mensen. Dit onderzoek is essentieel voor het vinden van innovatieve en effectieve oplossingen in onze projecten."
"Als werkgever streven we naar een inclusieve, dynamische en zorgzame organisatie waarin welzijn en werk-privébalans centraal staan. We creëren een werkstructuur waarin medewerkers controle hebben over hun persoonlijke ontwikkelingspad, met flexibele werkopties en de mogelijkheid voor externe opleidingen. Naast een transparante loonmatrix en initiatieven zoals Moodlago, dat welzijn inzichtelijk maakt, bieden we een platform voor kennisdeling door middel van de archipelago academy, Lunch and Learn-sessies en een partnerschap met Stad en Architectuur. Onze aandacht voor samenwerking, professionele groei en een hechte gemeenschap maakt archipelago niet alleen een werkplek, maar ook een plek waar medewerkers zich kunnen ontwikkelen en bloeien."
Hoe streef je als ondernemer en werkgever stabiliteit na op lange termijn?
"Sinds de oprichting van archipelago in 2016 is onze ambitie om een innovatief architectuurbureau op te bouwen dat stabiel blijft op lange termijn. Dit doen we door een strikte opvolging van de financiële toestand van het bureau en de projecten, met specifieke aandacht voor de verhouding tussen billable en non-billable uren, winstverwachtingen en personeelscapaciteit. Dankzij de projecties kunnen we weloverwogen investeringen doen, zowel in nieuwe markten als in ons onderzoeksteam. We investeren jaarlijks circa 10% van de omzet in dit team, dat trends en marktvraag voorloopt, waardoor we als early adopters van circulair en klimaatadaptief bouwen bekend staan. Deze solide financiële basis zorgt voor stabiliteit in zowel onze projecten als de werkomgeving voor onze medewerkers, met een focus op goede verloning, opleiding en personeelszorg. Ook kijken we naar expansie in nieuwe markten, zoals de vestigingen in Barcelona en Parijs, om onze groei op lange termijn verder te ondersteunen."
Illustreer je visie als ontwerper aan de hand van drie voorbeelden.
"Bij archipelago hanteren we een benadering die focust op 'sufficiëntie', circulariteit en natuurinclusiviteit. Deze concepten brengen een evenwicht tussen sociale, ecologische en economische impact en zijn zichtbaar in onze projecten. Drie referentieprojecten illustreren deze benadering ..."
"Bij Greenpeace Belgium HQ aan het Vergotedok maakten we van het historische orgelatelier een low-tech kantoor voor Greenpeace. Door de nadruk te leggen op de bestaande structuren, pasten we een adaptief comfortmodel toe dat het energieverbruik optimaliseert zonder de dagelijkse werking te verstoren. We creëerden flexibele, gedeelde ruimtes voor medewerkers, activisten en vrijwilligers, wat zorgt voor dynamiek en samenwerking. Dit project benadrukt onze strategie om bestaande elementen te behouden en tegelijkertijd de ruimte optimaal te benutten met lage impact op het milieu."
"Het Bracops ziekenhuis is een voorbeeld van hoe we circulair en omkeerbaar ontwerpen. Door het bestaande ziekenhuis te verdichten en te herstructureren, kunnen we de groene ruimtes behouden en integreren in het ontwerp. Het ziekenhuis is ontworpen met modulaire, reversibele structuren, zodat het eenvoudig kan worden aangepast voor verschillende toekomstige functies, zoals woonzorgcentra of appartementen. Dit biedt niet alleen ruimte voor de zorg van vandaag, maar garandeert ook de duurzaamheid en flexibiliteit van het gebouw op de lange termijn."
"De Gids Duurzame Gebouwen is een online publicatie die we ontwikkelden voor opdrachtgevers om hen te helpen bij het realiseren van toekomstgerichte (ver)bouwprojecten. Deze gids biedt een helder overzicht van circulair en aanpasbaar bouwen, met een focus op de essentiële concept- en ontwerpfases van projecten. Het resultaat is een interactief document dat duurzame ambities stimuleert en voortdurend kan worden geüpdatet, wat aansluit bij onze visie op het bevorderen van duurzame bouwpraktijken."
"Deze projecten en publicaties benadrukken hoe we door zorgvuldig te ontwerpen met een focus op duurzaamheid, circulariteit en flexibiliteit, gebouwen en omgevingen creëren die bijdragen aan een gezonde, dynamische en toekomstgerichte maatschappij."