Groepsfoto MAKER 32

Over HET KANTOOR

MAKER Architecten is gedreven door een diepe verbondenheid met mens en omgeving. Het transformeert architectuur tot een samenspel van duurzaamheid, innovatie en sociale impact. Met circulaire ontwerpen en experimenteel materiaalgebruik worden gebouwen heruitgevonden als platforms voor welzijn en toekomstbestendige gemeenschappen. Elk project ademt technische, esthetische en maatschappelijke relevantie, in harmonie met de aarde en haar middelen.

Wat drijft jullie als architectenkantoor?

"MAKER is een zeskoppig dynamisch architectuur- en onderzoeksteam. Onze visie is geworteld in respect voor de impact van bouwen op mens en omgeving. We streven naar circulaire architectuur die ruimte, middelen en energie-efficiënt benut. Onze werkwijze kenmerkt zich door kritische bevraging, interdisciplinair onderzoek en experimenten met bestaande materialen en technieken. We geloven dat een ontwerp niet alleen esthetisch, maar ook technisch en maatschappelijk relevant moet zijn, met oog voor duurzaamheid en welzijn."

Bespreek drie projecten die laten zien hoe jullie jullie ideeën omzetten in de praktijk.

"In samenwerking met de VUB ontwikkelden we circulaire renovatiestrategieën voor 12 studentenkoten van Willy Van Der Meeren. In dit project, dat WVDM Living Lab heet, werden vier strategieën toegepast, waaronder "Tent" (minimale materialen en behoud) en "Dons" (volledige thermische optimalisatie). Ze werden geëvalueerd met tools zoals TOTEM en een materialenbank. Dit project koppelde theorie aan praktijk en biedt een blauwdruk voor circulaire renovaties in naoorlogse gebouwen."

"In Kortrijk herstelden we de sociale dynamiek van een tuinwijk in de Tuighuisstraat door het binnengebied te herwaarderen als gedeelde ruimte. Door flexibele uitbreidingen mogelijk te maken, werd ruimte gecreëerd voor moderne woonvormen zoals kangoeroewonen. Het participatieve proces, met bewoners en een sociale werkplaats, leidde o.a. tot hergebruik van bakstenen en verhoogde sociale cohesie."

"Voor Architekturwoche Basel ontwierpen we een paviljoen dat circulair bouwen tastbaar maakt. Het paviljoen fungeert als overslagcentrum en stedelijk platform, opgebouwd uit gerecupereerde materialen zoals houten vloeren en stalen dakplaten. Het project toonde aan hoe logistiek en sociaal bewustzijn samenkomen in een circulaire economie."

Hoe dragen jullie visie en architectuur bij aan de SDG’s van de Verenigde Naties?

"Onze circulaire aanpak sluit naadloos aan bij de SDG’s. We bevorderen betaalbaar wonen (SDG1, SDG11) door renovaties en flexibele ontwerpen. Hergebruik van materialen (SDG12) en energie-efficiëntie (SDG7) staan centraal in al onze projecten. Via participatie en co-creatie (SDG4, SDG17) versterken we sociale cohesie en kennisdeling. Door projecten zoals WVDM en Basel Pavilion stimuleren we een circulaire economie en dragen we bij aan een verantwoorde bouwcultuur die het milieu minimaal belast en maatschappelijke waarde maximaliseert."