Over HET KANTOOR
DENC-STUDIO ontwerpt de toekomst met een visie die duurzaamheid en regeneratie naar een hoger niveau tilt. Met een scherp oog voor circulair bouwen, innovatie en maatschappelijke impact ontstaan projecten die erfgoed koesteren, energie-efficiëntie maximaliseren en ruimte slim benutten. Van herbestemming tot kennisdeling: elk ontwerp is een stap naar een veerkrachtige, inclusieve wereld.
- Locatie: Gent
- Website: www.denc-studio.be
Wat drijft jullie als architectenkantoor?
"DENC-STUDIO plaatst duurzame regeneratieve vraagstukken centraal. Met een multidisciplinair team combineren we minimale voetafdruk met maximale maatschappelijke impact. Onze visie? "Low impact, big results". Dit realiseren we door circulaire ontwerpprincipes, slim ruimtegebruik en innovatieve technieken te combineren met een hoge kwaliteit van leven."
"We delen kennis actief via publicaties, podcasts en netwerken om circulair bouwen op te schalen. Onze rol als ontwerper overstijgt projecten: we zijn ook ambassadeurs en facilitators van verandering. Onze bedrijfsvoering reflecteert onze aanpak, met voortdurende focus op verbetering."
Bespreek drie projecten die laten zien hoe jullie jullie ideeën omzetten in de praktijk.
"Bij de herbestemming van de Academie Gent naar een kantoor voor Netwerk Architecten Vlaanderen stond flexibiliteit centraal. We verhoogden het ruimtelijk rendement met minimale middelen door deelgebruik en circulaire ontwerpprincipes. Een modulaire droogbouwinvulling zorgt voor langetermijnwaarde, terwijl technieken bereikbaar en aanpasbaar blijven. Urban mining en hergebruik stonden centraal, met meubels en materialen van onder meer RotorDC en Depot09. Dit project bewijst: duurzaam bouwen start met slim herdenken."
"ACASUS, een kenniscentrum voor duurzaam bouwen, combineert energie-efficiëntie met circulaire innovatie. Door ontharding ontstond extra groen, en een "ruwbouw=afbouw"-aanpak reduceerde de voetafdruk. Innovatieve materialen, zoals BiofoamPearls, en circulaire aanbesteding zorgden voor een voorbeeldproject. Met zichtbaar toegankelijke technieken, BIM en materiaalpaspoorten biedt dit centrum inspiratie en kennisdeling voor de bouwsector."
"De reconversie van de Sint-Jozefkerk tot kinderopvang behoudt erfgoedwaarde en verhoogt gebruiksflexibiliteit. Veel originele elementen werden hergebruikt, zoals banken en vloeren. Het gebouw is energiezuinig en toegankelijk, met balansventilatie en PV-installaties. Dubbelgebruik versterkt de sociale impact: naast kinderopvang biedt het ruimte voor school- en buurtactiviteiten. Dit project koppelt circulaire aanpak aan erfgoedzorg."
Hoe dragen jullie visie en architectuur bij aan de SDG’s van de Verenigde Naties?
"Onze visie sluit nauw aan bij de SDG’s door duurzame regeneratie te bevorderen. We werken aan energie-efficiëntie, koolstofneutraliteit en circulair bouwen, wat bijdraagt aan milieuherstel (SDG’s 6, 7, 12, 13). Tegelijkertijd creëren we inclusieve, toegankelijke ruimtes die bijdragen aan welzijn en betaalbaarheid (SDG’s 1, 3, 5, 10). Door slimme samenwerking en kennisdeling stimuleren we innovatie in de bouwsector (SDG’s 8, 9) en versterken we participatie en transparantie in besluitvorming (SDG 16)."
"Onze bedrijfsvoering reflecteert onze waarden: we meten en reduceren onze CO2-uitstoot en compenseren via sociaalecologische projecten (SDG 17). ‘We act local, we think global.’"