Groepsfoto NU Architectuur2 32

Over HET KANTOOR

Empathische en duurzame architectuur die zorg en gemeenschap verbindt: NU architectuuratelier creëert ruimtes die raken, inspireren en bijdragen aan een betere wereld. Met een diepe waardering voor cultuur, natuur en welzijn vormt elke realisatie een tastbaar antwoord op hedendaagse maatschappelijke uitdagingen. Van innovatieve zorgomgevingen tot architectonische tentoonstellingen die interactie stimuleren, elk project ademt betrokkenheid en visie.

Wat drijft jullie als architectenkantoor?

"NU architectuuratelier is opgericht in 2004 door Armand Eeckels en Halewijn Lievens en richt zich op intensieve architectuur en ontwerpend onderzoek. De visie van NU draait om empathische, tactiele en sterke architectuur die dicht bij de mensen staat en verschillende aspecten van hun bestaan raakt. Vanwege een diepe interesse in cultuur, natuur en het welzijn van mensen ontwikkelt NU zorg-gerelateerde projecten die bijdragen aan een beter leven, ook voor mensen die steun nodig hebben in hun ruimtelijke omgeving. Duurzaamheid is essentieel, en door samenwerkingen met experts wil NU de ecologische impact van de bouwsector verminderen."

Bespreek drie projecten die laten zien hoe jullie jullie ideeën omzetten in de praktijk.

"Huis Perrekes (Oosterlo) biedt zorg en begeleiding aan mensen met dementie in een kleinschalige, huiselijke omgeving. Het masterplan maakt het zorgprogramma actief betrokken bij het dorp, en verschillende gebouwen – zoals een zorgpension en dagopvang – zijn strategisch met de publieke ruimte verbonden. We ontwierpen ook het Wiegbed, een meubel voor mensen met dementie dat een troostende, ritmische beweging creëert die rust en comfort biedt. Dit meubel ondersteunt de zin van het waken en heeft bewezen waardevolle bijdragen te leveren aan zorgsituaties."

"Het pilootproject STTR in Sint-Truiden richt zich op het creëren van een nieuwe wijk waarin zorg onzichtbaar wordt geïntegreerd in het dagelijks leven. Deze wijk combineert diverse woonvormen, zorgfaciliteiten, en een sterke publieke ruimte die ontmoeting en interactie bevordert. Door een gevarieerd aanbod van publieke en private ruimtes wordt zorg nabij en toegankelijk, met een sterke nadruk op buurtverweving en duurzaamheid."

"Onze tentoonstelling Play. NU architectuuratelier (Bozar, Brussel) ging verder dan de traditionele architectuurtentoonstelling door de focus te leggen op kinderen en pedagogie. Het ontwerp van de tentoonstelling bevatte een atelier waar bezoekers ruimtelijke aspecten konden verkennen door spelmaquettes. Het doel was om architectuur toegankelijk en voelbaar te maken voor jong en oud, en de rol van ruimte als 'derde leraar' in de opvoeding van kinderen te benadrukken."

Hoe dragen jullie visie en architectuur bij aan de SDG’s van de Verenigde Naties?

"NU architectuuratelier gelooft dat architectuur kan bijdragen aan een goed leven voor mensen, dieren en gemeenschappen. Dit sluit nauw aan bij de SDG’s van de Verenigde Naties. De focus ligt op het creëren van inclusieve, toegankelijke en duurzame gemeenschappen, waarbij zorg voor het milieu en de ecosystemen centraal staat (SDG's 1, 4, 6, 9, 11, 13, 15). Duurzame en bescheiden keuzes, zoals het gebruik van de juiste materialen en klimaatrobuste waterhuishouding, zijn essentieel voor het maken van architectuur die niet alleen goed is voor de mens, maar ook voor de aarde. Door deze benadering wil NU ruimte maken voor een breed publiek en een inspirerende rol spelen in het vormgeven van een leefbare toekomst."