Groepsfoto Platform Architectuur Michiel Devijver

© Michiel Devijver

Over HET KANTOOR

Architectuur die verbindt: Platform architectuur maakt ruimte voor sociale en maatschappelijke impact met een visie op duurzaamheid, betaalbaarheid en inclusiviteit. Het bureau herintroduceert vergeten typologieën en zet collectieve woningbouw in als brug tussen individu en gemeenschap. Elk project weerspiegelt een streven naar sociaal engagement, van participatieve processen tot ontwerpen die gemeenschappen versterken.

Wat drijft jullie als architectenkantoor?

"Platform architectuur werd opgericht in 2022 als verlengstuk van Balcaen De Wandel Pillen architecten. We zetten in op projecten met sociale en maatschappelijke impact. Onze visie richt zich op sociale duurzaamheid, waarbij we ondernemerschap, bedrijfscultuur en sociaal engagement verbinden. We doen dit door betaalbare woningbouw te onderzoeken, het herintroduceren van ‘vergeten’ typologieën en inclusieve ontwerpen voor kwetsbare doelgroepen. We geloven dat collectieve woningbouw een brug kan zijn tussen het individu en de gemeenschap."

Bespreek drie projecten die laten zien hoe jullie jullie ideeën omzetten in de praktijk.

"In ons bureau Platform architectuur combineren we sociale impact met ondernemerschap. Dit zien we bijvoorbeeld in ons project Zypteland in Kortrijk, waar we participatieve werk- en ontwikkelingsprocessen opzetten, ondersteund door een breder netwerk van experts uit verschillende vakgebieden. We stimuleren diverse stemmen binnen het bureau en willen de architectuurpraktijk versterken door het delen van kennis."

"In Ieper creëren we met het sociaal huisvestingsproject Torrepoortwijk drie deelprojecten die de sociale interactie bevorderen. We ontwerpen ruimtes die publieke, collectieve en private domeinen samenbrengen. In Rustenhove bijvoorbeeld, creëren we een collectief binnenhof dat sociale uitsluiting van senioren voorkomt, en in Lindenhof verbinden we het project met de bestaande buurt via informele paden."

"In het sociaal huisvestingsproject Mandemakers herintroduceren we de maisonette-typologie als antwoord op hedendaagse woonvraagstukken. Door de woningen te ontwerpen met directe toegang tot gemeenschappelijke buitenruimtes, creëren we een levendig gebouw dat de sociale interactie en gemeenschap versterkt. De nadruk ligt op duurzaamheid en het verminderen van de footprint van het project."

Hoe dragen jullie visie en architectuur bij aan de SDG’s van de Verenigde Naties?

"Onze visie ondersteunt SDG 1 (Geen Armoede) en SDG 11 (Duurzame Steden en Gemeenschappen) door sociaal duurzame huisvestingsprojecten te realiseren. We ontwerpen met aandacht voor betaalbaarheid, toegankelijkheid en gemeenschapsvorming. Door in te zetten op natuurinclusief en sociaal verantwoord bouwen, versterken we de veerkracht van steden en ondersteunen we de ontwikkeling van kwetsbare groepen."