Door de nieuwe wetgeving is de fiscale behandeling van auteursrechten gewijzigd. De bedoeling van de hervorming is om excessen te voorkomen en terug te gaan naar de oorspronkelijke doelstelling van de regeling. Dat was om inkomsten uit activiteiten van creatieve en/of artistieke aard aan een gunstiger fiscaal regime te onderwerpen.

Verandering in toepassingsgebied bij auteursrechten

In de nieuwe wetgeving is onder meer het toepassingsgebied veranderd. Zo is nu bepaald dat de aanvrager die zijn rechten overdraagt of in licentie geeft, ofwel moet beschikken over een kunstwerkattest, ofwel de rechten moet overdragen aan een derde voor een mededeling aan het publiek, openbare uitvoering of opvoering, of reproductie.  

Architecten hebben geen kunstwerkattest. Om nog gebruik te kunnen maken van het fiscale gunstregime voor inkomsten uit auteursrechten moeten ze dus het auteursrechtelijk beschermd werk overdragen aan een derde. Die moet de verkregen rechten verder exploiteren en verspreiden onder een breed publiek.

Wat betekent publieke verspreiding in architectuursector?

Maar wat ‘publieke verspreiding’ concreet betekent in de architectuursector, is momenteel niet duidelijk. Als een architect een plan of maquette maakt voor een klant, is er mogelijk geen publieke verspreiding, omdat het om een een-op-eenverhouding gaat. NAV wil dat de overheid hier klaarheid over schept. We kaarten dit aan in het parlement en gebruiken hierbij concrete voorbeelden uit de praktijk van architecten.

Ons standpunt is dat architecten in de nieuwe wetgeving niet zijn uitgesloten van het toepassingsgebied voor het fiscaal gunstregime. Maar over de invulling van de nieuwe voorwaarden moet er meer duidelijkheid komen, zodat architecten weten hoe ze in hun dossiers kunnen aantonen dat hun werk auteursrechtelijk beschermd is én publiek verspreid werd.