Deze opleiding licht u als architect uitgebreid in over de problematiek rond asbest. Na een korte inleiding over de historiek en gezondheidsrisico’s, legt Nele Goen van IBEVE (erkend asbestlabo en expert in milieu en veiligheid) uit hoe je asbest kan herkennen in verschillende toepassingen, wat het wetgevend kader is en hoe je als architect moet handelen bij werven waar er asbest aanwezig is.
Vanaf 23 november 2022 is het asbestattest verplicht bij verkoop van een woning of gebouw ouder dan 2001. Voor architecten is het asbestattest een uitstekend hulpmiddel om klanten te begeleiden in een renovatie tot een asbestveilige woning of gebouw.
MEC en NAV werken samen aan een onderzoek naar de blootstelling aan magnetische velden van distributiecabines in en aanpalend aan gebouwen. Hoe kunnen we de impact daarvan op omwonenden verminderen?
Zes factoren die de businesscase (kunnen) beïnvloeden
In nieuwe, grote verkavelingen en grote appartementen voor projecten waarbij de omgevingsvergunning werd aangevraagd op 01/01/2021 of later wordt niet langer systematisch een aardgasnet voorzien.
Recente bevindingen uit onderzoek en experimenten van het WTCB
Tegen 2050 moet ons gebouwenbestand volledig gerenoveerd zijn. De uitdaging bestaat erin de energieprestaties van de gebouwen aanzienlijk te verbeteren door renovaties.
Is het mogelijk om woningen te ontwerpen of te renoveren waarin de temperaturen in de zomer comfortabel blijven? Ja, indien men van bij het begin van het project een globale strategie hanteert.
Alsmaar meer spelers proberen in te zetten op circulaire oplossingen in de bouw. Circulariteit mag echter niet beschouwd worden als een doel op zich, maar veeleer als een strategie om grondstoffen te besparen, minder afval te produceren en de milieu-impact van gebouwen te verminderen.
We kunnen met zijn allen nog heel wat ingrepen doen om de bestaande bebouwing en ruimtegebruik in te zetten voor doorgedreven hergebruik en infiltratie van regenwater.
De Vlaamse Regering keurde op 10 februari een nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater goed. We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij.
Wanneer moet je een septische put voorzien? Wat sluit je op de septische put aan in welke situatie?
In dit artikel verduidelijken wij wanneer je Boek 3 BW moet gebruiken en in welke mate je via overeenkomsten kan afwijken van de nieuwe spelregels.
In dit artikel focussen we op het feitelijk gedogen door de eigenaar, de bovenmatige burenhinder en de gemene afsluiting.
In dit artikel de belangrijkste wijzigingen aan de categorieën van erfdienstbaarheden, het verzwaringsverbod en het recht van uitweg.
Dit artikel gaat over de nieuwe regels met betrekking tot de lichten en zichten
Dit artikel gaat in op de wijzigingen aan het opstalrecht in het nieuwe Boek 3 van het BW
Dit artikel gaat in op de wijzigingen aan het erfpachtrecht in het nieuwe boek 3 van het BW.
Ontwerp je een gebouw dat geheel of gedeeltelijk bestemd is voor bewoning en waarvan de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag ingediend is na 1 januari 2023?
Fireforum heeft medio september een nieuw document 'Regels van Goed Vakmanschap' gepubliceerd met coherente en kwaliteitsvolle brandveiligheidsvoorschriften voor elektrische voertuigen in parkeergebouwen.
In een project van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) werd de doelmatigheid van de brandveiligheid in ouderenvoorzieningen onderzocht, in het bijzonder in de nieuwe zorgconcepten.
De meldingsplicht voor aannemers en bouwheren die werken plannen in de nabijheid van ondergrondse leidingen wordt strenger.
De uitvoering van tijdelijke bouwputten en sleuven wordt bij woningbouwprojecten vaak ten onrechte als een minder belangrijke taak beschouwd. Het gaat hier echter om zeer courante werkzaamheden die aanleiding kunnen geven tot instortingen en ernstige schade.
Deze infosessie reikt u als architect specifieke kennis en vaardigheden aan zodat u tijdig betonproblemen kan opmerken en verrassingen tijdens de werf kunnen worden voorkomen.
De waterdichtheid van een hellend dak hangt in sterke mate af van de aard, de helling en de zorgvuldige uitvoering van de dakbedekking. Een studie van het WTCB heeft echter aangetoond dat ook het onderdak hierin een belangrijke rol te spelen heeft bij zware regenval.
NBN B 15-007
Meer doen met minder ruimte, dat is het uitgangspunt. Ontdek hier alle voorbeeldprojecten en interviews met ontwerpers en stedenbouwkundigen.
Het verhogen van het ruimtelijk rendement betekent dat we meer gaan doen met het reeds ingenomen ruimtebeslag.
De ferme beslissing achter kwaliteitsvolle stedelijke verdichting
“Minder bebouwing, toch meer ruimtelijk rendement”
Meer landschap creëren en grenzen wegnemen -
‘Een biotoop waar plant, dier en mens zich goed in voelen’
De Zinnekes in Laken baadt in licht, ruimte en groen op dak van basisschool
Een symbiose van medegebruik, doordachte architectuur en eerbied voor de typische naoorlogse ontwerptaal in die contreien.
Het verdichten van de stad hoeft niet altijd negatief te worden bekeken
Geen alledaags ontwerp en geen platte doos bouwen waren prioritair
Stationsgebouw Deerlijk herbergt logies, appartement en brasserie
Deze pocket bevat een selectie van referentieprojecten zoals
uitgewerkt binnen het project ‘Uitrol van ruimtelijk rendement als
beleidsdoelstelling van de strategische visie van het BRV’, ontwikkeld
door Netwerk Architecten Vlaanderen, in samenwerking en
met de steun van het Vlaams Departement Omgeving.
Verouderde sociale woonwijk ondergaat duurzame metamorfose
Natalie Allaert en Hannes Oppeel van Studio Haan bouwden in Gent een donker hoekpand met een grondoppervlakte van amper 21 vierkante meter om tot een lichtrijke en klimaatbestendige woon-en werkplek.
Door het aanreiken van concrete en alledaagse voorbeelden rond ruimtelijk rendement inspireren we deze omgevingsprofessionals en geven we ze praktische houvast om op een vernieuwende manier met bouwen en ruimtelijk rendement om te gaan.
“Supermarktwonen is het antwoord op de grote maatschappelijke uitdagingen'
“Een flexibele inrichting gekoppeld aan een langetermijnvisie”
“Verdichting die zich mooi laat inbedden in de omgeving”
“Het Vesalius-project is een schoolvoorbeeld van ruimtelijke beleving”
“Onhandig driehoekig perceel maximaal benut”
Woonwijk rond uitgestrekte collectieve tuin ontsluit binnengebied in Aalst
Oud stadspand getransformeerd naar collectieve woon- en werkplek
“Partijen met een verschillend DNA hebben elkaar gevonden”
Groene buitenkamer blikvanger van nieuwe school met kinderdagverblijf
Voormalig schoolgebouw omgevormd tot woonproject met collectieve tuin
Cohousing Waasland etaleert mix van complexiteit en integraliteit
Van non-place naar toonbeeld van bio-ecologische passiefbouwen: Mundo-a demonstreert duurzame filosofie van ontwikkelaar en huurders met verve
Alternatief verkavelingsmodel biedt evenwichtige mix van privatief en collectief wonen
Groen Steenbrugge: wonen, werken en studeren op de Brugse buitenrand
Molensite Oudenburg: van doorn in het oog tot levendige site
Hoe kunnen we verdichten zonder de leefbaarheid van een wijk onder druk te zetten?
Zolder wordt duplexappartement: ruimer wonen in de grootstad door de restruimte optimaal te benutten.
Architect Glenn Lyppens werkt aan een doctoraat over robuuste collectieve woonmodellen. Via sociale media deelt hij deze historische voorbeelden met architecten én het brede publiek.
Gent zet de laatste jaren hoog in op ruimtelijk rendement in haar centrum. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de woongelegenheden die werden gecreëerd bovenop het winkelpand van Zara in de Veldstraat 31-37.
Een schoolvoorbeeld van een geslaagde reconversie is de Sint-Jozefskerk in Roeselare, die sinds Hemelvaartsdag 2020 dienstdoet als hoofdzetel van 3Architecten en polyvalente ontmoetingsruimte.
Achter het station van Leuven gaat een bijzondere plek schuil.
Welke impact heeft corona op ons ruimtegebruik en onze woonbehoeften? Welke lessen kunnen we uit de pandemie trekken? We vroegen het aan vier mensen die elk op hun manier professioneel met de problematiek te maken hebben.
Welke impact heeft corona op ons ruimtegebruik en onze woonbehoeften? Welke lessen kunnen we uit de pandemie trekken? We vroegen het aan vier mensen die elk op hun manier professioneel met de problematiek te maken hebben.
Welke impact heeft corona op ons ruimtegebruik en onze woonbehoeften? We vroegen het aan vier mensen die elk op hun manier professioneel met de problematiek te maken hebben.
Welke impact heeft corona op ons ruimtegebruik en onze woonbehoeften? Welke lessen kunnen we uit de pandemie trekken? We vroegen het aan vier mensen die elk op hun manier professioneel met de problematiek te maken hebben.
Referentievoorbeelden uit de 'Blijf-in-uw-kot-editie' van de Renovatiedag
OSK-AR architecten vormt het iconische gebouw om tot een combinatie van 55 woningen en zo’n 3.000 m² commerciële ruimte.
Duurzaam, sociaal en soms ook betaalbaar: groepswonen krijgt vleugels. Een blik achter de gevels van cohousing-project De Schilders in Sint-Amandsberg.
De provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen 2019 wordt toegekend aan twee ex-aequo laureaten.
Het voormalige Militair Hospitaal in de Peterseliestraat in Brugge wordt binnenkort herbestemd tot een totaalproject voor sociale huisvesting, beperkte lokale handel en een openbaar park.
Ledeberg kampt met een tekort aan open en groene ruimte. Toen een lokale doe-het-zelfzaak in het midden van een huizenblok zijn deuren sloot, achtte een groep buurtbewoners de tijd rijp om hier iets aan te doen.
In het project Cohousing Waasland wonen 22 gezinnen samen in een compact, energiezuinig en sociaal project.
Het oude havengebied tussen de Dampoort en de wijk Muide is in volle transitie. Het komende decennium zullen er 1.200 nieuwe woningen verrijzen samen met publieke voorzieningen en groene ruimte.
We selecteerden vier inspirerende projecten.
De Brusselse kanaalzone krijgt er een nieuw woonproject bij: Dockside, naar een ontwerp van TRANS architectuur | stedenbouw i.s.m. V+ en MSA.
Rondetafel deel 1. In het innovatief omgaan met ruimte ligt een grote uitdaging, zowel voor lokale besturen als voor architecten en projectontwikkelaars. Maar welke obstakels vinden zij op de weg naar innovatief ruimtegebruik?
Rondetafel deel 2. In het innovatief omgaan met ruimte ligt een grote uitdaging, zowel voor lokale besturen als voor architecten en projectontwikkelaars. Maar welke obstakels vinden zij op de weg naar innovatief ruimtegebruik?
We legden de vraag voor aan enkele collega’s die de stap al hebben gezet en bundelden hun ervaringen en tips in twee afleveringen.
In onze vorige editie spitsten we ons toe op de contractuele, administratieve en uitvoeringsaspecten. Deze keer gaan we dieper in op het ontwerp, de groepsdynamiek en op vragen rond de betaalbaarheid, impact en toekomstverwachtingen.
De laatste weken bewoog weer heel wat op het vlak van stedenbouw en ruimtelijke ordening. Enerzijds trad het Verzameldecreet 2019 inwerking. Maar er was ook een uitspraak van het Grondwettelijk Hof omtrent de verkavelingsvergunningsplicht.
De vorige regering kondigde een ambitieuze hervorming aan, die nu in zijn eindfase komt.
Mr. Jo Van Lommel van GJS Advocaten maakte een eerste analyse van het Regeerakkoord 2019-2024 in het licht van de Bestuurlijke Handhaving en Justitie enerzijds en de visie omtrent Omgeving anderzijds.
Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid heeft op haar website een leidraad gepubliceerd met betrekking tot het instrument van “beleidsmatig gewenste ontwikkelingen' (BGO).
De procedures ondergaan enkele wijzigingen, zoals de lengte van bepaalde termijnen. Ook kunnen informatievergaderingen voortaan permanent digitaal worden georganiseerd, ook los van corona.
Een tijdelijke bouwpauze, louter op basis van een besluit van de lokale overheid, is in strijd met verschillende juridische principes en vereisten. In bijlage de juridische analyse van GSJ Advocaten, die je ook kan gebruiken wanneer een gemeente een project weigert zonder argumentatie.
Een woning, bedrijf of monument is zonevreemd als het volgens het geldende plan niet in de juiste bestemming ligt. Concrete dossiers worden meestal door de gemeente behandeld. Het Departement Omgeving bracht voor die gemeentes nu een lijst uit met bijna 50 pagina’s veel gestelde vragen over zonevreemde woningen, constructies en functiewijzigingen.
Het na-isoleren van een gevel waarbij het bouwvolume wordt uitgebreid is niét vrijgesteld van vergunning, in tegenstelling tot wat veel architecten en stedenbouwkundig ambtenaren veronderstelden.
Voor een (kleine) prefab zorgwoning heb je voortaan noch een vergunning, noch een architect nodig.
Recent wijzigde er heel wat voor zorgwoningen in of nabij de woning. Nu wordt de VCRO definitief aangepast, via een decreetswijziging die inging op 16 augustus 2021.
De RvVb schept duidelijkheid in zijn arrest van 8 juli 2021 (RvVb-A-2021-1187) omtrent het concept 'beperkte planaanpassing'.
Departement Omgeving heeft alle informatie over lasten en voorwaarden gebundeld op 1 webpagina.
Welke ontwikkelingsmogelijkheden zijn er nog in woonreservegebieden? En hoe verloopt de procedure?
De bestaande regelgeving ruimtelijke ordening is sinds begin 2018 behoorlijk gewijzigd. Mr. Yves Loix van GSJ Advocaten geeft u een overzicht.
Nieuwe link voor het opzoeken van kadastrale gegevens
De techniek van het ondermetselen is een eenvoudige en betaalbare methode om bestaande funderingen te verdiepen. Helaas wordt er meestal weinig aandacht besteed aan de dimensio-nering van de ondermetseling, wat heel wat risico’s inhoudt voor de stabiliteit.
Alvorens aan een renovatie te beginnen, moet de huidige staat van het bouwwerk onderzocht worden. Vaak zijn de vervorming van de bouwelementen en de aanwezigheid van scheuren goede indicatoren voor de beoordeling van de stabiliteit van kleine en middelgrote gebouwen.
Om grotere ruimten of meer lichtinval te verkrijgen, worden gemetselde muren vaak verwijderd of aangepast door er nieuwe openingen in te maken. Tijdens en na de werken moet de sta-biliteit steeds gewaarborgd zijn.
De voorschriften van Fluvius in verband met de plaatsing van de aansluitbochten en meters wordt niet altijd gevolgd. Dit leidt in de praktijk vaak tot vervelende situaties en zorgt voor heel wat frustraties bij zowel de bouwheer als Fluvius.
Een aantal handige tips en aandachtspunten van Fluvius.
Om verkavelingen en bouwprojecten probleemloos aan te sluiten op het elektriciteitsnet, is een realistische inschatting van de benodigde vermogens cruciaal. Fluvius klaart het voor je uit.
Borstweringen van gebouwen moeten voldoen aan de Belgische norm NBN B 03-004. Wat beschrijft deze norm precies? We nemen het onder de loep.