Het uitvoeren van eigen werk kan een belangrijke schakel in het leerproces van de stage zijn, onder het motto “al doende leert men”. Een aantal vaardigheden die op je stageplaats niet of minder aan bod komen, kun je door eigen opdrachten verder ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het communiceren met potentiële bouwheren, het opstellen van een architectenovereenkomst, het bepalen van je ereloon, ... Op die manier kan het een interessante aanvulling zijn op de verplichte stage die je op het kantoor van je stagemeester doorloopt.

Doordat je als stagiair nog in een leerproces zit, is het belangrijk om je voldoende te laten begeleiden. Het valt sterk aan te bevelen om je stagemeester als mentor bij dit proces te betrekken. Natuurlijk kun je je ook laten bijstaan door meer ervaren collega’s of architectenvrienden. Ook deskundigen, zoals een EPB-verslaggever of ingenieur-stabiliteit, kunnen je helpen bij de verwezenlijking van je project.

Hou er wel rekening mee dat het aanvaarden van eigen opdrachten grote verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Eigen werk gebeurt volledig onder je eigen verantwoordelijkheid, en dus niet die van je stagemeester. De stagiair die een persoonlijke opdracht aanvaardt, moet dan ook over voldoende ervaring, middelen en tijd beschikken om dit tot een goed einde te brengen. De kwaliteit van je stage mag er niet onder lijden.

Vóór je eigen opdrachten aanvaardt, moet je je stagemeester en de Provinciale Raad op de hoogte te brengen. Hou er rekening mee dat, als je eigen werk aanvaardt, je verplicht bent om je beroepsaansprakelijkheid te verzekeren, en je btw-plichtig wordt.

Kies je eigen opdrachten weloverwogen. Ga niet in op de vraag van opdrachtgevers die je als jonge onervaren, en dus goedkope werkkracht benaderen. Als stagiair met eigen werk draag je immers dezelfde verantwoordelijkheden als elke andere architect, maar zal je extra veel tijd en energie in je eigen opdrachten steken.