Classificatie van uitwendige invloeden
De verplichte classificatie van uitwendige invloeden (AREI boek 1, afdeling 9.1.6.) vormt een zo volledig mogelijke inventaris van alle uitwendige omstandigheden die een invloed kunnen hebben op de elektrische installatie. Deze classificatie gebeurt aan de hand van een alfanumerieke code en is ingedeeld in drie categorieën:
- de omgevingsomstandigheden, zoals temperatuur en vocht (uitwendige invloeden m.b.t. materialen): codes AA t.e.m. AN;
- de gebruiksomstandigheden van de betrokken ruimten en van de elektrische installaties zelf, zoals de bekwaamheid van de gebruikers (uitwendige invloeden m.b.t. personen): codes BA t.e.m. BE;
- de gevolgen van de bouwwijze van de gebouwen, hun structuur en de aard van de gebruikte materialen, zoals brandbaarheid of stabiliteit (uitwendige invloeden m.b.t. gebouwen): codes CA en CB.
Deze drie categorieën en de onderliggende classificaties zijn terug te vinden in het document van de uitwendige invloeden. Als er geen specifieke uitwendige invloeden in aanmerking te nemen zijn, wordt dit aangevuld in een overzicht van niet-specifieke uitwendige invloeden.
Waarvoor dient het document uitwendige invloeden?
De uitwendige invloeden bepalen de keuze en de plaatsing van het elektrisch materiaal en vormen de basis voor de uitvoering van een veilige elektrische installatie. Het document uitwendige invloeden wordt dus opgesteld tijdens de ontwerpfase van een gebouw of verbouwing. De installateur gebruikt dit verplichte document als basis voor het opmaken van zijn prijsoffertes.
Bij de controle van de installatie parafeert de keurder het document voor ontvangst en zal hij ook nakijken of het document uitwendige invloeden en de installatie overeenstemmen.
Dit document is ook nodig bij de risicoanalyse van de elektrische installatie, volgens artikel III.2-4 van de Codex over het welzijn op het werk.
Wie stelt dit document op en wat is de rol van de architect?
De uitbater van de ruimten waarin de elektrische installatie zich bevindt, is verantwoordelijk voor de opstelling van dit document. Hij of zij verstrekt de gegevens die nodig zijn voor de bepaling van de uitwendige invloeden en de ruimten waarin deze van toepassing zijn. De uitbater speelt een cruciale rol, aangezien hij of zij weet welke activiteiten er in welke ruimten zullen plaatsvinden. De uitbater laat zich uiteraard best ondersteunen door een bevoegd en/of een gekwalificeerd persoon met een elektrische achtergrond. In de meeste gevallen is de uitbater ook de opdrachtgever van de architect. Als architect moet je de uitbater op deze verplichting wijzen. Voor de opmaak van het document doet de uitbater best beroep op een gespecialiseerd ingenieursbureau. Weet dat de uitbater dit document moet laten opmaken in ontwerpfase, en niet alleen in uitvoeringsfase. De aannemer heeft dit document namelijk nodig om een correcte prijsopgave te kunnen maken.
De uitbater parafeert het document van uitwendige invloeden bij het ontwerp en de uitvoering van de installatie. De vertegenwoordiger van het keuringsorganisme parafeert het document voor ontvangst bij de controle van de installatie.
Excel: Document met uitwendige invloeden
Mocht je hier toch zelf mee aan de slag willen, dan kun je een handige gratis tool van Techlink en Wolters Kluwer gebruiken. Bij het gebruik ervan vind je hieronder een aantal tips terug.
- Inventariseer alle relevante ruimten (eventueel met behulp van het keuringsverslag).
- Geef elke ruimte een unieke identificatie om verwarring te voorkomen.
- Vul de relevante gegevens aan in het werkblad Gegevens.
- Bepaal vervolgens de uitwendige invloeden per ruimte (een werkblad per ruimte). Heb je meer dan 12 ruimten, maak dan een nieuw Excel document aan.
- Bij elk type van uitwendige invloed kun je voor meer informatie doorklikken naar senTRAL Safety en Electricity (vraag eventueel een gratis proefabonnement bij Wolters Kluwer.
- Alle ingevulde gegevens per ruimte worden verzameld in het laatste werkblad Overzichtstabel.
- Deze overzichtstabel is het document uitwendige invloeden. Bewaar dit als PDF.
- Bewaar het Exceldocument apart om het later nog aan te passen indien nodig.
- Laat de overzichtstabel ondertekenen door de uitbater of zijn afgevaardigde, de persoon die het document ingevuld heeft en de vertegenwoordiger van het keuringsorganisme.