Passieve versus actieve koeling

Wil je een comfortabel binnenklimaat? Dan voorkom je best eerst dat overtollige zonnewinsten zich opstapelen in de binnenruimte. Dit is mogelijk door de zonnewarmte buiten te houden met zonnewering, zonwerend glas of een vorm van beschaduwing. Ook doordachte oriëntatie en dimensionering van beglazing speelt hier een rol in. Vervolgens kun je passieve koeling benutten en pas in laatste instantie actieve koelsystemen toepassen.

Het belangrijkste verschil tussen actieve en passieve koeling is dat er voor actieve koeling een specifiek energieverbruik is. Terwijl passieve koeling weinig tot geen energie verbruikt.

Passief koelen kan op verschillende manieren:

  • Passieve (nacht)koeling via openen van ramen. De koelere nachtlucht zorgt voor een afkoeling zonder bijkomende energie te verbruiken. Hiervoor moeten ramen of roosters zonder inbraakrisico geopend kunnen worden gedurende de nacht. Een schoorsteeneffect van warme lucht in de woning of een optimale doorstroming van natuurlijke lucht in het ontwerp integreren zal de afkoeling sterk bevorderen.
  • Passieve koeling via intensieve ventilatie-voorzieningen zoals een by-pass op het mechanisch ventilatiesysteem of door voorkoeling via een Canadese put of aardwarmtewisselaar.
  • Passieve koeling via een bodem-waterwarmtewisselaar en geothermische warmtepomp. Het door de bodem gekoelde bronwater koelt op zijn beurt via een warmtewisselaar het medium in het afgiftesysteem, veelal het vloerverwarmingssysteem. De compressor treedt hierbij niet in werking. Er is dus een beperkte energievraag waardoor geen sprake is van een actieve koeling.

Wat verstaan we dan precies onder actieve koeling? Het betreft een systeem waarbij energie (meestal elektriciteit) wordt verbruikt om koude af te geven aan een ruimte of gebouw. Gezien de inspanningen die we vandaag moeten doen om het energieverbruik in woningen te verlagen, is een actief systeem het laatste redmiddel om oververhitting tegen te gaan. Voorkomen is beter dan genezen en de architect speelt hierbij een sleutelrol.

Hou er rekening mee dat ook een reversibele warmtepomp beschouwd wordt als een actief koelsysteem, net als een optionele koel-kit of -batterij op de warmtepomp.

Je moet ingelogd zijn om deze pagina te kunnen raadplegen.

Login

Nieuwe account aanmaken?

Saskia

Saskia Gabriël

Adviseur EPB

Gerelateerde artikelen