Voortaan moeten eigenaars beschikken over een asbestattest bij verkoop (of overdracht) van een gebouw van voor 2001. Nieuwe asbesthoudende materialen zijn sinds 1998 verboden en niet meer te koop. Maar in huizen en gebouwen van voor 2001 – tot dan zijn de stocks opgebruikt – is de kans reëel dat je asbest aantreft. Asbesthoudend materiaal levert vooral een risico op als het verkeerd verwijderd of bewerkt wordt.
Asbestcementen golfplaten en leien zijn het meest zichtbaar. Maar asbest is in meer dan 3.500 toepassingen gebruikt. Bij gebouwen zie je het in dakbedekking, schouwpijpen, dakgoten, binnen- en buitengevelbekledingen, tussenwanden, valse plafonds, isolatie van verwarmingsleidingen en ketels, kokers, rioleringsbuizen, vloerbekleding, brandwerende platen en dichtingskoorden in kachels. In grote gebouwen vind je het in de vorm van spuitasbest als isolatie en brandbescherming van dragende elementen.
Samen met OVAM bundelen we de meest voorkomende asbestmaterialen in één handig overzicht. Je krijgt meer inzicht in de toepassingen en je ontdekt wie wat moet doen. Met deze asbestwijzer bij de hand ga je oordeelkundig om met asbest en vermijd je onnodige risico’s.