Lager dan drie meter boven de nok?
Op stedenbouwkundig vlak is er geen vergunningsplicht als de luchtgroepen lager dan drie meter boven de nokhoogte van het plat dak blijven. Het Vrijstellingenbesluit stelt namelijk dat je een vrijstelling van vergunning hebt voor: “Gebruikelijke constructies zoals ventilatiebuizen, airco's, schoorsteenpijpen, schoorstenen, dakgoten en hemelwaterafvoerbuizen aan of op een gebouw, op voorwaarde dat ze niet meer dan drie meter boven de nok van het gebouw uitsteken.”
Luchtgroepen kunnen worden beschouwd als een gebruikelijke constructie.
Milieuvergunning of -melding?
Bij niet-residentiële gebouwen moet je nog nagaan of er een milieuvergunning of -melding vereist is. Dit hangt af van het vermogen van de luchtgroepen en kan je eenvoudig terugvinden door binnen de geselecteerde activiteit een aantal vragen te beantwoorden via de VLAREM-wegwijzer. Als output krijg je een rapport met meer uitleg over de vergunnings- of meldingsplicht.
Regularisatie bij gewijzigde afmetingen of plaats?
Het gebeurt wel eens dat een studiebureau een bepaalde zone aanduidt voor luchtgroepen voor de vergunningsaanvraag, maar dat tijdens de installatie een totaal andere lay-out nodig blijkt te zijn. De afmetingen of de plaats kunnen bijvoorbeeld wijzigen. Zolang die luchtgroepen binnen dezelfde zone als die op het plan worden geplaatst, is er geen regularisatie vereist. De zone is immers vergund om luchtgroepen te plaatsen. Waar precies binnen die zone dat dan gebeurt, is flexibel. Je zou dus de zone wat kunnen overdimensioneren bij de aanvraag, dan heb je meer speelruimte bij de uitvoering.
Als de nieuwe afmetingen ook leiden tot een hoger vermogen, moet je nagaan of je op het vlak van milieu nog binnen dezelfde klasse zit, of dat er toch een melding of vergunning nodig is.
Extra voorwaarden?
Specifiek voor residentiële gebouwen gelden de volgende voorwaarden:
- Je voert geen vergunningsplichtige functiewijziging door: de woning blijft dus een woning.
- Het aantal woongelegenheden blijft ongewijzigd.
We wijzen ook nog even op de algemene voorwaarden om van een vrijstelling gebruik te kunnen maken:
- Er is een apart systeem van toelatingen voor beschermde monumenten en andere erfgoedbeschermingen.
- Het plaatsen van een luchtgroep mag niet strijdig zijn met een verordening. Kijk zeker na of de gemeentelijke verordening (bouwcode, bouwreglement, …) iets bepaalt over technische installaties.
- Het plaatsen van een luchtgroep mag niet strijdig zijn met het RUP, BPA of de verkaveling.
En de buren?
Een laatste kanttekening gaat over goed nabuurschap. Buren kunnen gevoelig reageren op constructies die lawaai veroorzaken (zoals een luchtgroep) of het uitzicht ontsieren. Probeer de impact voor de buur tot een minimum te beperken door goed na te denken over de inplanting (centraal op het perceel in plaats van aan de perceelgrenzen), ook al voldoet de constructie aan de geluidsnormen.