Wanneer is de werfmelding verplicht?

De aangifte van werken is verplicht voor alle werken in de sectoren van de bouw, metaalbewerking, houtbewerking, elektriciteit, schoonmaak en tuinbouw. Het is van belang te weten dat de werken voorafgaand aan de start ervan gemeld moeten worden.

De werfmelding is niet verplicht in onderstaande situaties:

  • Het totaalbedrag van het werk van de aannemer is lager dan 30.000 euro (excl. btw) én hij doet geen beroep op een onderaannemer.
  • Het totaalbedrag van het werk van de aannemer is lager dan 5.000 euro (excl. btw) en hij doet slechts beroep op één enkele onderaannemer.

Wie moet de werken melden?

Elke (hoofd)aannemer die een opdracht krijgt van een opdrachtgever (dus een klant). Het maakt niet uit of het een professionele of particuliere opdrachtgever is en de meldingsplicht geldt zowel voor werken aan een gebouw dat beroepsmatig zal gebruikt worden als voor een gebouw dat een woon- of andere functie zal krijgen.

Hoe moet de werfmelding gebeuren?

De werken moeten gemeld worden aan de RSZ, Constructiv en de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO). Werkmeldingen kunnen enkel nog op elektronische wijze.

Er zijn twee soorten elektronische meldingen. De eerste soort is de klassieke melding, waarbij de aangever zich niet moet laten registreren (inloggen en een paswoord ingeven). De tweede soort elektronische melding is er een waarbij de aangever eerst moet inloggen en een paswoord moet ingeven. Dan komt men in een zogenaamde beveiligde toepassing of omgeving.

De melding gebeurt via de onlinedienst 'Aangifte van werken'. Die vervangt de dienst 'Unieke werfmelding' en heeft een bredere functie. Wanneer de aannemer zich aanmeldt op het portaal, kan hij in de onlinedienst 'Aangifte van werken' de volgende zaken doen:

  • aangiftes indienen;
  • aangiftes raadplegen;
  • aangiftes aanpassen;
  • onderaannemers toevoegen.

Wat als er geen hoofdaannemer is?

In dat geval moet de eerste aannemer op de werf de werf melden. Hij geeft het unieke werfmeldingsnummer door aan de architect en de na hem komende aannemers. Deze laatsten kunnen vervolgens hun eigen werken aangeven voor de werf.

Wat als de onderaannemer een eigen onderaannemer aanstelt?

In dat geval moet hij de gegevens van zijn eigen onderaannemer aan zijn (hoofd-)aannemer bezorgen, zodat deze laatste de aanvulling kan doen van de werkmelding.

Wat als de werken of er een onderaannemer niet gemeld worden?

In dat geval kan de aangifteplichtige een sanctie oplopen gelijk aan 5% van het bedrag van de niet gemelde werken (excl. btw).

Wat is de rol van de architect in de werfmelding?

De architect is niet aansprakelijk als blijkt dat de (hoofd)aannemer zijn werken niet gemeld heeft. Wel heeft de architect het unieke werfmeldingsnummer nodig voor zijn eigen aanwezigheidsregistratie. Deze is immers verplicht vanaf het aannemingsbedrag van 500.000 euro.

Je moet ingelogd zijn om deze pagina te kunnen raadplegen.

Login

Nieuwe account aanmaken?

Nadia S

Nadia Schepens

Juridisch adviseur

Bouwunie

Gerelateerde artikelen