1. Ga op zoek naar jezelf
Op zoek gaan naar wie je bent en wie je wil worden is een van de grootste uitdagingen die jou te wachten staan in je leven en dus ook tijdens je professionele loopbaan.
Voor de beste, meest succesvolle ondernemers eindigt deze zoektocht dan ook nooit. Zij blijven zichzelf steeds opnieuw uitdagen, vernieuwen, herontdekken, … om zo elke dag een betere versie van zichzelf te worden dan de dag ervoor.
Waar je opleiding tot architect heel breed ging, is nu het moment aangebroken om te gaan onderzoeken waar jij écht goed in bent en waar je zelf het meeste voldoening uit haalt. En nee, niet elke architect hoeft (voor eeuwig) allround te zijn!
Beschouw daarom je stage als een testperiode waarin je kan ontdekken waar jouw ‘zone of genius’ precies ligt. Want hoe sneller en hoe meer je van alles kan proeven, hoe eerder je ook zal weten in welke richting je precies verder wil.
2. Denk op lange termijn
Ondernemers zijn in staat om verder te kijken dan enkel de kortetermijnvoordelen van iets. Ze zien dan ook een duidelijk onderscheid tussen kosten en investeringen. Want een kost op de korte termijn kan vaak een waardevolle investering blijken op langere termijn. En ook jij als startende architect hebt steeds de keuze …
Wil je een job waar je meteen goed verdient, maar waar je misschien minder kan doorgroeien? Of kies je eerder voor een plek waar er naast je loon ook veel tijd en energie wordt gestopt in jou als medewerker? Stel jezelf daarom steeds de vraag of de inhoud van je job jou ook op de langere termijn iets gaat opleveren.
3. Stel doelen
Wanneer mag je blij zijn met een behaald resultaat? Wanneer heb je het meeste uit die stage gehaald? Wanneer mag je trots zijn op jezelf? Doelen stellen helpt jou om blij te zijn wanneer je iets bereikt en zorgt ervoor dat je échte voldoening voelt als iets je gelukt is. En het geeft je een goede reden om je eigen successen te vieren (want dat doen we met z’n allen eigenlijk veel te weinig).
Noteer daarom aan het begin van je eerste stage/job welke doelen je voor jezelf wil behalen. Bespreek dit met je stagemeester en evalueer jezelf tussentijds. Wil je graag eens mee ontwerpen aan een wedstrijd? Een project van ontwerp tot uitvoering volledig mee opvolgen? Of wil je misschien graag het lastenboek van de VMSW uit het hoofd leren (maar misschien niet per se binnen je betaalde uren)?
4. Wees proactief
Denk altijd een paar stapjes vooruit. Een ondernemer neemt geen afwachtende houding aan, maar bedenkt al een oplossing alvorens het probleem zich effectief stelt. Dit soort denken komt ook al van pas tijdens je stage. Proactief denken is immers ook voor starters van groot belang.
Kan je nog een tijdje verder met je werk? Of heb je nieuwe input nodig? Loopt alles op rolletjes? Of heb jij misschien wel een voorstel om een paar dingen aan te passen zodat de efficiëntie kan worden verhoogd?
Hoe sneller je een proactieve mindset aankweekt, hoe vlotter en succesvoller jij ooit zelf zal gaan ondernemen!
5. Geef alles wat je hebt
En eens je hebt gekozen voor dat specifieke pad, die bepaalde stageplaats, … rest er nog maar één ding: GO ALL-IN!
Smijt jezelf volledig! Je hebt op voorhand nagedacht over wat je wil en over de strategie die je gaat volgen, nu is het tijd voor de uitvoering.
Je weet dat dit de beste keuze voor je was, dus zet je twijfels opzij en ga ervoor. Hoe meer je geeft, hoe meer je terugkrijgt. It’s called karma, baby!
Wees dus nooit bang om té veel te geven. Doe de dingen die je doet steeds met volle overtuiging en je zal zien dat je hier al snel de vruchten van gaat mogen plukken.