1. Stel je wishlist samen

Solliciteren start met vragen stellen, in de eerste plaats aan jezelf. Waar wil je werken? Van welk type projecten gaat je hart sneller slaan? Voel je je eerder thuis in een klein team of werk je liever bij een groot bureau? Verkies je een statuut als bediende, ambtenaar of wil je als zelfstandige werken? En welke waarden vind je belangrijk, niet enkel op het vlak van design en architectuur maar ook op het vlak van bedrijfscultuur?

Breng je voorkeuren zo gedetailleerd mogelijk in kaart. Schuw daarbij de moeilijke vragen niet, zoals hoeveel wil je idealiter verdienen als stagiair of jonge architect? Zo kan je gericht zoeken en van bij de start een carrièrepad kiezen dat helemaal bij je past. En ook al matcht de stage of job niet meteen 100% met je wishlist, dan heb je zelf toch een duidelijk kompas voor de toekomst.

2. Verken de markt

Natuurlijk is het waardevol om te struinen door jobsites, maar ga verder bij je zoektocht. Solliciteer spontaan bij de bureaus en architecten die jou aanspreken. “Solliciteer op voldoende plaatsen. Momenteel zoeken heel wat architectenbureaus kwalitatieve profielen, ook al staat dit niet meteen op de website vermeld”, bevestigt Delphine Bostoen, ir. architect en bestuurder bij Architecten Groep III. “Dus ook al is er geen concrete vacature of sluit je profiel niet helemaal aan, durf toch je stoute schoenen aan te trekken voor jouw gedroomde werkplek.”

Gebruik je netwerk om deuren te openen. Als je bijvoorbeeld al een administratieve studentenjob in een architectenbureau achter de rug hebt, dan helpt die ervaring je misschien aan een eerste job.

Voor je jouw cv, motivatiebrief en portfolio aan een architect of bureau bezorgt, verdiep je je in het DNA van het bureau. Duik in de website van je gedroomde werkgever: van de about-pagina tot de projecten, publicaties en de visie. Weet heel goed waar je solliciteert, wat de specialiteiten zijn en welk type architectuur of opdrachten je kan verwachten.

3. Schrijf je cv en motivatiebrief op maat

Je cv en motivatiebrief vormen samen met je portfolio het visitekaartje dat je aan de architect, overheidsdienst of het bureau bezorgt. In je cv verwerk je naast je persoonlijke gegevens een korte, duidelijke profieltekst die je sterktes, specialisaties en eventuele ervaring schetst. Schrijf de profieltekst op maat van de vacature of het bureau waar je solliciteert. Zet dus je sterktes in de kijker die passen bij de in te vullen job. Een goede portretfoto is een meerwaarde. Nadien geef je een overzicht van de opleiding(en) die je volgde en eventuele eerste werkervaringen. Vergeet zeker relevante studentenjobs in de sector niet. Professionele competenties, zoals beheersing van relevante software (AutoCAD, Excel, InDesign, …) en talenkennis maken je cv compleet.

In een korte motivatiebrief bij je cv druk je je passie voor architectuur en enthousiasme voor de vacature uit. Zet in de kijker waarom jouw profiel perfect bij de vacature of het bureau zou passen. Wees origineel, vermijd clichés in de bewoordingen en schrijf op maat van je werkgever. Besteed aandacht aan lay-out en maak geen grammaticale en spellingsfouten. Delphine Bostoen: “Bel enkele dagen na het mailen van jouw cv en motivatiebrief even op naar het architectenbureau om te horen of jouw kandidatuur goed is terechtgekomen. Dat getuigt van oprechte interesse en enthousiasme.”

Don’t: gaten in je cv

Delphine Bostoen: “Zitten er gaten in je cv? Wees er dan op voorbereid dat een werkgever daarnaar zal vragen in het gesprek. Je kunt die periodes dus zelf het best duiden in je cv. Of zorg er minstens voor dat je ze kan toelichten tijdens het sollicitatiegesprek.”

NAV Groep III 18

4. Toon vooral je ontwerpskills …

“Zowel in je portfolio als in het sollicitatiegesprek toon je vooral je ontwerpskills en passie voor architectuur”, benadrukt Delphine Bostoen. “Inzicht in design en in hoe de ontwerpen in je portfolio in elkaar zitten, zijn daarbij cruciaal. Overtuigen doe je immers met die skills. Andere professionele vaardigheden – zoals kennis op technisch vlak, normering, … – kan je nadien nog bijspijkeren on the job.”

Do: evenwicht in je portfolio

Delphine Bostoen: “Zorg voor evenwicht in je portfolio en kies dus de juiste projecten. Zo kan je zelf dol zijn op conceptueel werk, maar kan een overaanbod van conceptuele ontwerpen een werkgever afschrikken. Heb je onvoldoende eigen concrete projecten om je ontwerpskills aan te tonen? Vul je portfolio desnoods aan met referenties van architectuurprojecten van inspirerende ontwerpers die tonen wat jij belangrijk en geslaagd vindt en licht toe hoe jij dat in je ontwerpen zou vertalen.”

5. En maak het verschil met je soft skills

Durf je persoonlijkheid te tonen in je cv en sollicitatiegesprek. Als je jarenlang geëngageerd was bij een jongerenvereniging, dan getuigt dat van sociaal engagement. Wie architectuurstudies met studentenjobs combineerde, is wellicht erg gedreven en goed in timemanagement. Hobby’s, vrijwilligerswerk en passies zijn dus best relevant bij een sollicitatie. Ze vertellen iets over je soft skills, zoals organisatietalent, sterke communicatieve vaardigheden en stressbestendigheid. Stuk voor stuk vaardigheden die je nodig hebt als architect.

6. Overtuig in het gesprek

“Bereid je goed voor op een sollicitatiegesprek en kom op tijd! Wanneer je te laat opdaagt voor een sollicitatiegesprek zonder goede reden, is dat een echte afknapper. Breng altijd zelf je portfolio mee – digitaal of geprint – ook al heb je het op voorhand gemaild”, tipt Delphine Bostoen. “Zorg ervoor dat je portfolio up-to-date is en dat jij zelf goed weet wat erin staat en hoe je ontwerpen in elkaar zitten. Formuleer op voorhand al een duidelijk antwoord op de vraag waarom je precies daar solliciteert. Probeer ook je meerwaarde voor de werkgever aan te tonen. Geloof in je eigen kunnen en straal zelfvertrouwen uit!”

Do: pols naar je statuut

Delphine Bostoen: “Breng zelf het soort statuut ter sprake in het gesprek. Al te vaak gaan jonge architecten ervan uit dat het statuut als zelfstandige de enige mogelijkheid is om aan de slag te gaan in een architectenbureau. Informeer naar de mogelijkheden bij je potentiële werkgever.”

7. Hou je sociale media up-to-date en netjes

Ten slotte nog een laatste tip: gênante foto’s of filmpjes die je liever privé houdt, deel je het best niet op sociale media. Staat je Instagramprofiel openbaar? Waak er dan over dat de inhoud up-to-date is en geen potentiële werkgever afschrikt. Vermeld je jouw sociale media op je cv? Dat kan! Maar dan is je Instagram-, Facebook- of Tiktokprofiel een visitekaartje dat je persoonlijkheid en designvisie weergeeft, en geen verslag van je laatste party trip naar Ibiza.

Do: ga voor een proefdag

Delphine Bostoen: “Vraag of je een proefdag mag doen. Zowel voor de werkgever als de sollicitant is een proefdag de ideale manier om te voelen of er een match is. Bij Architecten Groep III werkt de sollicitant die dag aan één concreet project. Het resultaat wordt uiteraard niet concreet gebruikt, maar we merken wel meteen welk vlees we in de kuip hebben.”

Emilie

Emilie Lachaert

Freelance journalist

Gerelateerde artikelen