‘Thoughtful Tomorrow’ – letterlijk vertaald: ‘Doordacht Morgen’ – illustreert hoe de focus moet liggen op het doordacht bouwen vandaag en morgen. Tegelijkertijd kondigt de organisatie een update van de lay-out aan, met een aangepaste scenografie en een nieuwe opstelling, met het behoud van de gekende look en feel.
‘Thoughtful Tomorrow’ moedigt als thema aan om na te denken hoe de vele voorgestelde innovaties – samen met sociale, culturele en ecologische overwegingen – een toekomst kunnen bevorderen waarin de architectuur intelligenter, veerkrachtiger en responsiever is. Het gaat over een doordachte integratie van technologie en een diepgaand begrip van de behoeften van onze planeet. Hierdoor wordt er een toekomst gecreëerd waarin de gebouwde omgeving het leven écht verbetert.
Doordacht bouwen verkent de toekomst van de architectuur op tal van manieren. We herkennen een breed scala aan opkomende trends en geavanceerde ontwikkelingen die de industrie transformeren. Denk onder meer aan het gebruik van AI in de architectuur, flexibel ontwerpen, de implementatie van nieuwe technologieën en robotica in de bouw, slimme materialen, (al dan niet) adaptief hergebruik, de relatie tussen mens en stad, enzovoort.
Nieuwe scenografie en opstelling
De organisatie legde niet enkel het nieuwe thema vast, maar bekeek ook de presentatie van het event kritisch. Ook al was duidelijk dat het concept de tand des tijds moeiteloos had doorstaan, nam dat niet weg dat de tijd rijp was voor een nieuwe en andere ervaring van het concept.
Creative Fo(u)r, een samenwerkingsverband tussen onafhankelijke interieurarchitecten met elk een eigen studiebureau en de bedenkers van het standenconcept, greep de herdenkingsopdracht aan om met een aantal nieuwe zaken uit te pakken, wat zorgt voor een nieuwe dynamiek op de vloer. Zo sleutelde het collectief aan de opstelling van de standen. Die standen krijgen op ARCHITECT@WORK Kortrijk een opstelling in 31 graden, wat betekent dat de klassieke vierkants- en rechthoekopstelling wordt doorbroken. Het gevolg van deze ingreep is dat je als bezoeker een diagonaal en lang perspectief krijgt, met vergezichten die in de huidige lange gangen met gordijnen ontbreken. Een andere opvallende ingreep zien we bij de aanpak van de seminarieruimtes. Die worden niet langer afgesloten, maar krijgen een nieuwe plaats in een ronde cirkel in hal 5, waardoor een maximale visibiliteit en dynamiek ontstaat. Ook de materialententoonstelling wordt voortaan ondergebracht in twee ronde cirkels.
“Uiteraard gooit het aangepaste concept het kind niet weg met het badwater”, stelt Exhibition Manager Anne-Laure Van de Ginste. “Ons concept steunt op onze gekende zwart-wit look & feel en dat blijft gewoon behouden, net als de aanwezigheid van randmanifestaties die inhoud geven aan het thema en de bezoekers ervaring. We zullen terug samenwerken met kunstenaars, tentoonstellingen presenteren, ruimte maken voor partners en pers maar brengen tegelijkertijd ook nieuwe randmanifestaties naar ARCHITECT@WORK. Verwacht zoals je het van ons gewoon bent andermaal een ijzersterke editie die betekenisvolle verbindingen zal creëren tussen onze exposanten en hun bezoekers.”