“Toen ik startte bij ATLR architecten hadden ze al de intentie om aan de slag te gaan met BIM omwille van drie grote redenen: het automatisch genereren van meetstaten, tijd besparen en een beter inzicht in het project. We zijn gestart met 3D tekenen bij een complex bouwproject waarvoor we meer inzicht nodig hadden. We merkten al snel dat het echt tijd bespaarde, maar ook dat we een eigen sjabloon zouden moeten opmaken met eigen stijlen. Na een aantal projecten zijn we dan de rekenbladen van Vectorworks gaan testen.”
“Een goed sjabloon en werkbibliotheek zijn cruciaal om een goede BIM-workflow te creëren. We zijn vertrokken van een bestaand sjabloon uit Vectorworks en daarop hebben we verder gewerkt in onze huisstijl om tot onze eigen sjablonen te komen. Momenteel zijn we al aan de derde grondige wijziging van onze sjablonen. Elk jaar probeer ik die up-to-date te houden, maar dat doe je niet op een paar dagen, dat vraagt tijd. Alle collega’s kunnen ook via een Excel aanpassingen aanvragen voor de volgende update. Iedereen heeft ook toegang tot de werkbibliotheek en als daar wijzigingen in gebeuren, moet iedereen gewoon updaten voor de laatste nieuwe versie.”
Het opmaken van sjablonen en de werkbibliotheek
“Vectorworks biedt standaard een aantal sjablonen, zoals een nieuwbouwsjabloon en een renovatiesjabloon. Dat hebben wij ook aangehouden, maar we zijn nog een stapje verder gegaan aangezien wij projecten hebben in de woonsector en industriesector. Zo hebben we vier sjabloondocumenten in totaal. We merkten dat we te veel tijd verloren met het maken van presentaties, daarom hebben we besloten om de presentatielagen die we frequent gebruiken in te stellen met hun klassen en ontwerplagen.”
“In de werkbibliotheek hebben we geopteerd om met een paar bestanden te werken en een duidelijke structuur. Zo heeft iedereen altijd toegang tot alles. Ook de rekenbladen en meetstaten zijn hier terug te vinden. Voor een aanbestedingsdossier exporteren we dan de rekenbladen die we nodig hebben naar één groot Excel-bestand, waar elk rekenblad als een tabblad wordt opgenomen. Ik heb in de rekenbladen al heel wat lay-out opgenomen, het enige wat hier nog ontbreekt, zijn de gegevens van de klant, de werfgegevens en dergelijke.”
Pijnpunten in BIM-workflow
"Een ander aspect dat naar boven kwam in onze BIM-workflow is dat we pijnpunten niet meer kunnen negeren. Vanaf het moment dat je 3D aan het tekenen bent, moet je die elementen mee aannemen en de problemen oplossen. Dat is een klik geweest voor ons, maar het heeft een positief effect gehad. Door 3D te tekenen en doordat Vectorworks meerdere aanzichten samen toont, werk je ook in meerdere aanzichten tegelijk. Zo kan je vrij snel switchen."
"Wij zijn ervan overtuigd dat BIM een meerwaarde is binnen het kantoor. Het zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in je project en zo kan je foutenmarges naar beneden halen. Maar de tijd die we nodig hebben om een bouwaanvraag in te dienen is wel toegenomen, omdat alles meteen juist moet zijn."
Over ATLR architecten
ATLR architecten is een gevestigde naam, met een passie voor duurzame en innovatieve ontwerpen. Hun expertise strekt zich uit over diverse projecten, van residentieel tot industrieel en sportinfrastructuur.