Aardgasaansluiting verboden bij nieuwbouw

Vanaf 2025 is een aardgasaansluiting verboden voor nieuwbouw, zowel voor residentiële als niet-residentiële gebouwen. De verwarming moet dan gerealiseerd worden met een warmtepomp, warmtenet, biomassaketel of directe elektrische verwarming.

Hybride warmtepompen, waarbij een lucht-water warmtepomp gecombineerd wordt met een gasketel, zijn vanaf dit jaar niet langer toegelaten in nieuwbouw.

Voor bestaande woningen blijft het mogelijk om een nieuwe gasketel te plaatsen of een gasaansluiting aan te vragen. Als je woning nog niet is aangesloten op het gasnet, betaal je vanaf 2025 de werkelijke aansluitkosten in plaats van de huidige begrensde prijs van 250 euro.

Lagetemperatuurverwarming verplicht

Er komt bovendien een verplichting voor lagetemperatuurverwarming met een minimaal rendement van 130% bij centrale verwarming met water als afgiftemedium. Dit betekent dat, voor zowel nieuwbouw als ingrijpende renovaties, de keuze voor een warmtepomp vrijwel verplicht wordt.

Minimumaandeel hernieuwbare energie

Voor nieuwbouwprojecten wordt het minimumaandeel hernieuwbare energie vanaf 2025 enkel gebaseerd op de eigen productie via thermische of fotovoltaïsche zonnepanelen. De eis voor hernieuwbare energie daalt wel van 25 kWh/m²jaar naar 15 kWh/m²jaar voor woningen. Voor niet-residentiële gebouwen daalt de eis van minstens 35 kWh/m²jaar naar 20 kWh/m²jaar.

Meer laadpunten

Vanaf 1 januari 2025 moeten niet-residentiële gebouwen met 20 parkeerplaatsen of meer, minstens twee laadpunten voor elektrische voertuigen voorzien.

Voor renovaties van minstens 25% procent van het gebouwvolume of nieuwbouwprojecten, gelden strengere eisen. Vanaf 10 parkeerplaatsen moet er een laadinfrastructuur zijn voor minstens 25% van de parkeerplaatsen.

Laura foto nieuwe website

Arch. Laura De Wilde

Adviseur studiedienst

NAV