Tussen wat je als student leert tijdens de opleiding architectuur en wat je als stagiair daadwerkelijk ervaart op het terrein, zitten vaak grote verschillen. Wat valt jullie op wanneer jullie het werkveld betreden? En welke waardevolle lessen nemen jullie mee voor jullie toekomstige carrière? Dit zijn de antwoorden van Xavier Houard.
Wie ben je en waar loop je stage?
“Ik ben Xavier Houard en ik ben 24 jaar. Ik volgde architectuur aan de Universiteit Antwerpen en loop sinds begin 2024 stage bij deWiT architectuur in Kortenberg. Daar krijg ik het compleet takenpakket van een architect voorgeschoteld: op dag één mocht ik al mee op werfbezoek, ik woon overlegmomenten met opdrachtgevers en andere partijen bij en natuurlijk mag ik ook ontwerpend aan de slag voor een reeks projecten.”
Wat is de leukste nieuwigheid die je al leerde tijdens je stage?
“De leidende rol die we als architect hebben tijdens de uitvoeringsfase. Laat het mij uitleggen met beeldspraak: tijdens onze studie bevinden we ons op een fascinerend, maar vooral theoretisch ‘eiland’, terwijl we tijdens onze stage in het hart van een ‘bruisende stad’ staan. De focus verschuift naar de praktijk, waar we ‘on the spot’ moeten handelen. Wanneer er problemen opduiken, is het aan de architect om een oplossing te bedenken. Ik zie dit niet als een moment van "help ik weet het niet", maar eerder als een kans om samen met andere mensen een puzzel op te lossen. Die constante, intense, samenwerking tussen architect, aannemers, overheden en opdrachtgevers heeft me meteen aangesproken.”
"Het welzijn van anderen en de maatschappij staan centraal in ons werk"
Heb je ook al minder leuke vaststellingen gedaan?
“Het meest teleurstellende aspect is het omgevingsvergunningsbeleid en de bijbehorende administratieve soep die ik al tijdens mijn eerste project heb leren kennen. Mij lijkt het alsof de overheid bouwen en verbouwen niet langer beschouwt als een manier om de leefomstandigheden van de opdrachtgever of de maatschappij te verbeteren, maar eerder als iets wat we tot in den treure moeten verantwoorden. Hoewel de overmatige administratie en complexe regelgeving bedoeld zijn om de kwaliteit van de architectuur te waarborgen, heeft dit vaak het tegenovergestelde effect. Bovendien temperen ze het architectuurenthousiasme bij veel (jonge) architecten, terwijl dit juist aangemoedigd zou moeten worden. Toch twijfel ik hierdoor niet aan mijn keuze, daarvoor is mijn passie veel te groot. Ik ben jong en optimistisch: volgens mij sijpelt ook bij overheden meer en meer door dat hier iets aan moet veranderen.”
Wat neem je mee uit je stage voor je toekomstige carrière?
“In plaats van te werken voor mijn eigen ontwikkeling en punten (wat het geval was tijdens mijn opleiding), werk ik vanaf nu om anderen gelukkig te maken. Dit geeft mij als ontwerper enorm veel energie. Vroeger ging ik iets drinken met vrienden na een succesvolle beoordeling door de jury, terwijl ik nu het feit vier dat ik opdrachtgevers heb geholpen hun droomwoning of project te realiseren. Het welzijn van anderen en de maatschappij staan centraal in ons werk. Voor mij is het dankzij mijn stage nog duidelijker geworden dat we als architect een maatschappelijke rol vervullen.”
Katrien Depoorter
Projectmanager pers en communicatie
Netwerk Architecten Vlaanderen