Grote woonprojecten dragen in Gent, net als elders, nu al bij aan de buurt door openbaar groen of openbare wegen aan te leggen. Maar ook andere functies dan wonen hebben een impact op de omgeving. En het is ook niet altijd mogelijk om extra’s voor de buurt te realiseren binnen een project. Wie moet bijdragen, wanneer en hoeveel? De Stad Gent werkte een systeem uit en legt dit nu vast in een verordening.
Het doel? Leefbare buurten en wijken
Gent leeft en groeit. Tegen 2040 zullen er in Gent 20.000 gezinnen bijkomen. Naast alle geplande woonprojecten zullen nog 6.000 extra woningen nodig zijn om ervoor te zorgen dat iedereen die in Gent wil wonen er ook terecht kan. Meer inwoners betekent ook meer nood aan werkplekken, handelszaken en andere economische functies. Een groeiend aantal studenten zoekt ook een plekje om te verblijven.
Nieuwe bouwprojecten zijn dus nodig. Om tot een leefbare, klimaatneutrale stad uit te groeien, is ook meer groen en ademruimte nodig, het verkoelend effect van water, duurzame mobiliteit, voorzieningen zoals kinderopvang, scholen en aangename ontmoetingsplaatsen.
De Stad Gent vindt het belangrijk dat nieuwe bouwprojecten van een zekere omvang bijdragen aan die extra taken. De stad streeft hierbij naar eerlijkheid en transparantie.
Hoe? Stedenbouwkundige verordening
Een bijdrage leveren kan allerlei vormen aannemen. Bijvoorbeeld een park, maar ook een publieke fietsenstalling, ruimte voor een crèche of andere publieke voorzieningen. Ook het voorzien van sociale woningen of budgethuurwoningen is een bijdrage.
De Stad Gent werkte een systeem uit dat van toepassing is voor grote woonprojecten, maar ook voor kantoren, kleinhandel, hotels en studentenhuisvesting.
Als een bijdrage in natura niet mogelijk is, dan is de compensatie financieel. Dat geld wordt dan uitsluitend gebruikt voor de uitvoering van het ruimtelijk beleid van de Stad Gent. Wat er precies kan en hoeveel de bijdrage is, is nu duidelijker geregeld in een stedenbouwkundige verordening.
Geef je mening
Het voorstel is een jaar lang getest en verder verfijnd. Daarbij zijn ook de vakorganisaties betrokken via een klankbordgroep.
Van 12 november tot en met 11 december 2024 loopt een openbaar onderzoek over de ontwerpverordening. In die periode kan iedereen het ontwerp inkijken en opmerkingen doorgeven.
Infosessies
Heb je als architect vaak grote bouwprojecten in Gent? Wil je meer weten of heb je vragen? Er zijn twee infomomenten gepland, telkens in De Krook in Gent. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dit kan hier.
- Woensdag 13 november 2024 van 19u30 tot 21u30
- Vrijdag 15 november 2024 van 17u tot 19u
Lees meer over het bijdragesysteem op de website van de Stad Gent.
Hoe gaat het verder?
Na het openbaar onderzoek verwerkt de Stad Gent de adviezen en eventuele bezwaren. Daarna wordt het reglement voorgelegd aan de gemeenteraad voor goedkeuring. De regels gelden normaal voor alle vergunningsaanvragen ingediend vanaf 1 januari 2026.