Enquête

Geef feedback over de plannen voor een verplichte toegankelijkheidsopleiding

27 oktober 2023

Begin dit jaar maakte de Vlaamse regering bekend dat ze werk wil maken van toegankelijkere publieke gebouwen. Een doelstelling die NAV helemaal ondersteunt. We vonden het echter geen goed idee om daarvoor een ‘toegankelijkheidsverslaggever’ in het leven te roepen. Na onze tussenkomst werd het plan bijgestuurd. In de nieuwe versie is nog steeds sprake van een 'toegankelijkheidsverslag', maar architecten kunnen dat zelf opmaken nadat ze hiervoor een opleiding hebben gevolgd. Dit blijft vergaand, geef dus zeker je feedback via de enquête onderaan.

Hervormingsplan in een notendop

De Vlaamse overheid werkte de laatste maanden de concrete regelgeving voor publieke gebouwen verder uit. In het plan staat dat architecten een opleiding kunnen volgen.

  • Ben je geslaagd? Dan krijg je een certificaat van Inter (het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen) en kun je vervolgens zelf instaan voor de naleving van toegankelijkheidsnormen van je projecten. Gecertificeerde architecten moeten jaarlijks bijscholing volgen om het certificaat te behouden.
  • Heb je geen certificaat? Dan moet je een beroep doen op een gecertificeerde collega of op Inter.

 

Opleiding en tools

Het opleidingstraject moet de bewustwording rond toegankelijkheid vergroten en bestaat uit drie modules: e-learning, een inleefsessie en klassikale vorming. Nadien volgt de certificering door een testcase met mondelinge toelichting

Bron: Inter

Inter zal ook enkele tools in het leven roepen die zowel het begrip als de toepassing van de verordening moeten versterken. Zo komt er een website met info, duiding en fotovoorbeelden.

 

Rol van de architect bij de vergunningsaanvraag

Na bijsturing van de reglementering zal de procedure voor een vergunningsaanvraag er als volgt uitzien.

 

1. Informeel voortraject

Nog voor het indienen van de vergunningsaanvraag bij de gemeente kan een architect met een voorontwerp advies vragen bij Inter.

 

2. Indienen dossier

  • Door Inter gecertificeerde architect: maakt zelf een toegankelijkheidsverslag op. Dit is een motivering binnen de B26 van de omgevingsvergunningsaanvraag.
  • Niet-gecertificeerde architect: wint advies in bij een gecertificeerde collega of concullega of bij Inter om het toegankelijkheidsverslag op te maken.

 

3. Vergunningstraject

Het dossier komt vervolgens, met een motivering binnen de B26 van de omgevingsvergunningsaanvraag, bij de omgevingsambtenaar terecht.

  • Elk dossier dat conform is, gaat verder in het traject.
  • Elk dossier dat afwijkt moet een afwijkingsaanvraag bevatten en belandt voor advies bij Inter.
    • Het expertisecentrum formuleert vervolgens een afwijkingsadvies op basis van afwegingskaders die richting en houvast bieden bij de beoordeling.
    • Tot slot zal de gemeente op basis van het afwijkingsadvies al dan niet een vergunning afleveren.

 

Standpunt NAV - Haalbaar voor alle architecten? 

Dit voorstel is een verbetering vergeleken met wat er eerder op tafel lag, maar het is nog verre van perfect.

  • Zo is het opleidingstraject te zwaar, wat het gevaar inhoudt dat we toch richting een soort toegankelijkheidsverslaggever gaan in plaats de van de kennis van alle architecten te verhogen.
  • Bovendien zien we het nut niet in van een jaarlijkse update, aangezien zowel de regelgeving als de inzichten niet aan dat tempo veranderen.

 

We volgen dit verder op.

Geef jouw mening over de opleiding

Via deze enquête vraagt Inter om feedback te geven over de opleiding die ze willen voorzien. Dat is belangrijk, want de mogelijkheid tot bijsturen is er nog steeds. Je kan de bevraging nog invullen tot en met zondag 12 november.