OSAR Architects

Innovatie

Een buitenschil in kleipannen. Architectuur met een grain.

10 oktober 2017

Architectuur blijft een voortdurend zoeken naar nieuwe vormen, vertrekkende vanuit de traditie. Van oudsher bekende materialen lenen zich graag voor die verkenning. Dat bewijst de groeiende belangstelling voor kleipannen als afwerkingsmateriaal voor gevels of voor de volledige buitenschil.

Met kleipannen zet u de joker in. De grote troef van kleipannen is namelijk dat ze als buitenschilmateriaal vrijwel geen beperkingen kennen. Zowel esthetisch, technisch als qua levensduur en duurzaamheid kunnen ze indrukwekkende adelbrieven voorleggen. Niet verwonderlijk dat het kritische regionalisme, als verzet tegen de internationale architectonische eenheidstaal, zeker in onze regio graag naar klei grijpt om de architectuur weer wortels en identiteit te geven.

 

Wat hebben kleipannen de ontwerper te bieden? Om te beginnen een brede waaier aan creatieve mogelijkheden. Beschikbaar in diverse vormen en uitvoeringen en desgewenst in een kleur op maat, hetzij uni, hetzij in een gedurfde of verrassende mix: uniciteit is het handelsmerk. Speciale toepassingen zoals een plaatsing met open voeg of in wildverband kruiden de vormgeving.  Ook buitenplafonds en binnenmuren lenen zich voor een huid in kleipannen. Andere boeiende mogelijkheden zijn gebogen gevels, een verticale belijning of een ultrastrakke gevellook met de vlakke kleipan Facatile.

 

Doorlopende isolatieschil

 

De technische kwaliteiten evenaren deze hoge esthetische score. Dat Wienerberger een garantie van 30 jaar op vorstbestendigheid biedt, zegt voldoende. Verouderen doen kleipannen in stijl, zoals het een stem met grain betaamt. Waar nodig bieden engobes en glazuren de pannen een uitzonderlijke bescherming tegen de ontwikkeling van algen.

 

Een gevelbekleding met kleipannen maakt dat zowel bij nieuwbouw als bij renovatie kan (na)geïsoleerd worden met één doorlopend isolatieschild aan de buitenzijde. De kleipannen vormen dan een regendichte buitenschil, die door een verluchte spouw is gescheiden van de binnenruimte. Tussen de dragende structuur en de keramische gevel kunt u grote isolatiediktes laten plaatsen, zonder dat de fundering breder en dus duurder wordt. In een renovatie onttrekken kleipannen bovendien een niet-vlakke ondergrond aan het oog. Ook met kleipannen voor zowel dak als gevel creëert u uiteraard een makkelijk te isoleren, uniforme bouwschil.

 

Verregaande detaillering

 

De plaatsing gebeurt vrijwel op dezelfde manier als die van pannen op een hellend dak. Zo kan de dakdekker de volledige buitenafwerking op zich nemen. Bij beschadiging volstaat het meestal om enkele pannen te vervangen. Voor de meeste kleipannen die worden toegepast als  gevelbekleding, zijn de nodige accessoires beschikbaar om buitenhoeken en overgangen van gevel naar dak perfect af te werken.

 

Vergeleken met andere gevelbekledingsmaterialen leveren kleipannen een significant prijsvoordeel op. Dat is vooral te danken aan het feit dat zij in grote volumes worden geproduceerd. De prijs per m² is bovendien nagenoeg onafhankelijk van de oppervlakte. Mooi meegenomen in de gesprekken met uw bouwheer!

Vraag nu uw gratis gids aan

 

Op zoek naar extra informatie? Geïnteresseerd in de projecten van uw collega’s zoals De Vylder Vinck Taillieu architecten, Thomas Rau, evr-architecten, Pascal François, OSAR en vele anderen? Dan kunnen we u de publicatie ‘Gevelbekleding. Ga voor een verrassende look met kleipannen’ warm aanbevelen. U kunt de brochure gratis aanvragen via info@wienerberger.be