Nieuws

Het WTCB lanceert het Belgisch BIM-protocol

19 februari 2018

Om de opmars van BIM binnen Belgiƫ te ondersteunen en meer uniformiteit binnen een BIM-proces te brengen, heeft het WTCB in samenwerking met Cluster BIM het Belgisch BIM-protocol gepubliceerd. Het is opgesteld met de medewerking van ervaren bouwprofessionelen uit verschillende domeinen en beroepsfederaties en -organisaties zoals Confederatie Bouw, NAV (Netwerk Architect Vlaanderen), Bouwunie en ORI (Advies- en ingenieursbureaus).

Om met BIM een kwalitatief resultaat te behalen, dienen de verschillende partners binnen een bouwproject nauw samen te werken. Dit vraagt om een vlotte communicatie en duidelijke afspraken. Deze worden per project omschreven en gebundeld in een BIM-protocol en een BIM-uitvoeringsplan. Om de projectpartners te ondersteunen bij het consequent opmaken van deze documenten, stelt het WTCB (in samenwerking met Cluster BIM) hiervoor referentiedocumenten op. Aan de hand van een algemene template en bijhorende handleiding kan elk project starten vanaf dezelfde basis. Dit neemt niet weg dat er projectspecifieke aanpassingen doorgevoerd kunnen worden.

Over de lancering

In een eerste fase wordt het Belgisch BIM-protocol, onder de vorm van een nationaal ontwerpreferentieprotocol, beschikbaar gesteld. Dit document werd op 16 februari 2018 via het BIMportal (www.bimportal.be) gelanceerd ter gelegenheid van Batibouw 2018.


Toepassing

Dit Belgisch BIM-protocol is gericht op gebouwen en zal zowel in het Nederlands als het Frans beschikbaar zijn. Zoals gezegd, is het opgesteld met de medewerking van ervaren bouwprofessionelen uit verschillende domeinen en beroepsfederaties en -organisaties zoals Confederatie Bouw, NAV (Netwerk Architect Vlaanderen), Bouwunie en ORI (Advies- en ingenieursbureaus).

Het effectieve gebruik van dit Belgische BIM-protocol dient echter nog uitgebreid getest en geëvalueerd te worden. Daarom wordt op basis van deze ontwerpversie later – na de gevraagde feedback die door iedereen geleverd kan worden via het BIMportal – het effectieve Belgische BIM-protocol gepubliceerd.


Andere activiteiten rond BIM

De activiteiten van het WTCB rond BIM reiken bovendien verder dan deze referentiedocumenten. Zo werkt het WTCB momenteel ook aan hulpfiches voor bestaande classificatiesystemen met het oog op BIM, aan een BIM-compatibele databank, aan het oplijsten van bestaande BIM-opleidingen en -noden… Met andere woorden, het WTCB is actief bezig om bouwprofessionelen te ondersteunen bij het BIM-proces.

Enkele bouwprofessionelen vertellen waarom een BIM-protocol volgens hen belangrijk is bij een bouwproject en wat de meerwaarde is van een nationaal referentieprotocol.