Innovatie

Vacuüm isolatieplaten resulteren in slanker ontwerp en moderner design

14 augustus 2018

In het vroegere hotel Des Nations, tussen het Albertplein en het Driehoeksplein in Knokke, wordt de laatste hand gelegd aan ruime en luxueuze appartementen. Architectenbureau Govaert & Vanhoutte stond in voor het stijlvolle ontwerp. Voor de isolatie van de terrassen werd gekozen voor het innovatieve OPTIM-R van Kingspan Insulation: deze vacuüm platen laten toe om in een zeer beperkte ruimte toch een hoogwaardige isolatie aan te brengen. De deskundige technische ondersteuning van Kingspan Insulation hielp bij de selectie en de plaatsing van het materiaal.

Des Nations zal bestaan uit 11 appartementen. Die hebben elk een oppervlakte tussen de 135 en 330 m², exclusief terrassen. De gevel zal tot 12 meter breed zijn. De bewoners baden in luxe in de royale lobby, die tevens een privézwembad, wellness en binnentuin bevat.

 

Niet genoeg hoogte

 

Bij het maken van de juiste keuze op vlak van isolatie op de terrassen, dook er een probleem op. Op verschillende verdiepingen volstonden traditionele isolatiematerialen zoals PIR niet, omdat er niet genoeg hoogte ter beschikking was. Nicolas Delannoy, Business Development Manager bij Kingspan Insulation, licht toe: “Indien men bij de opbouw voor PIR gekozen zou hebben, zou de isolatie te dik geworden zijn om nog een mooie afwerking te kunnen voorzien. Bovendien zou de geadviseerde minimumopstand door het WTCB van minimum 150mm (noodzakelijk om wateroverslag te vermijden) niet gehaald kunnen worden.


Vacuüm isolatieplaat

 

Kingspan Insulation raadde daarom aan om de isolatie uit te voeren met OPTIM-R. Deze oplossing bestaat uit een vacuüm isolatieplaat met een microporeuze kern die in een dun, gasdicht omhulsel is ingesloten. Het resultaat: een buitengewoon hoge isolerende werking bij extreem geringe isolatiedikte. OPTIM-R behaalt een unieke lambdawaarde (0,007 W/m·K): bij traditionele isolatieoplossingen schommelt de lambdawaarde tussen 0,022 W/m·K en 0,027 W/m·K. Dankzij deze sterke verbetering in thermische prestaties is er dus minder isolatiemateriaal nodig.

 

Extra speling voorzien

 

Een dunnere isolatie laat een slanker ontwerp en moderner design toe. Alleen kan een vacuümpaneel niet verzaagd worden. De breedte en lengte van de panelen kan dus niet aangepast worden. Daarom is het belangrijk bij het voorbereidende werk (outline design) 1 en/of 2 flex-passtroken in PIR isolatie te voorzien, aldus Delannoy: “Deze strook van 50mm tot maximaal 100mm doet dienst als extra speling en om het geheel mooi te laten aansluiten. Doordat wij de flex-passtrook in PIR voorzien kan de plaatser deze strook op de werf aanpassen naar de gewenste breedte en lengte.”


Begeleiding

 

Kingspan Insulation zorgt voor begeleiding bij de keuze voor en plaatsing van OPTIM-R. Voor vele potentiële klanten is het immers niet meteen duidelijk of OPTIM-R in hun geval een geschikte oplossing is, en wat de nodige hoeveelheid is om de gevraagde U-waarde te behalen. “Het is een relatief nieuw product, dus is er toch wel ondersteuning nodig. Mensen zijn vertrouwd met isolatiematerialen als minerale wol en PIR, maar veel minder met vacuümpanelen. Hierbij geldt een andere opbouw en werkwijze”, zegt Daniël Van den Brink, Technical Service Consultant bij Kingspan Insulation.

 

Gerichte vragen

 

Dankzij gerichte vragen aan de klant stuurt Kingspan Insulation het project in de juiste richting. Van den Brink: “Allereerst brengen we de situatie in kaart: wat moet er geïsoleerd worden (plat dak, wand of vloer)? Zijn er beperkingen die we moeten weten? Aan welke vooropgestelde eisen moet de isolatie voldoen?”


Outline Design

 

Kingspan Insulation gaat nadien met deze antwoorden en allerlei gegevens omtrent de bouwplaats aan de slag. Dat resulteert in een Outline Design, een voorlopig ontwerp. “Aan de hand van dit plan zal te zien zijn waar de OPTIM-R komt te liggen, en waar er nog opvulstroken met verzaagde PIR-platen voorzien zijn. Zo’n plan is erg belangrijk. Omdat OPTIM-R niet verzaagd kan worden, kan je het niet zomaar gelijk waar plaatsen. Dankzij dit plan komen eventuele problemen meteen aan het licht”, stelt Van den Brink.

Legplan

 

Na het Outline Design kan de klant feedback en desgevallend goedkeuring geven. Nadien wordt het uitgewerkt legplan opgesteld. Dit kan op een A3- of A2-papier afgedrukt worden. Zo weet de aannemer of onderaannemer precies welke panelen op welke plaats moeten komen. Er is er ook geen verlies of overschot van isolatie. Kingspan Insulation is bovendien zelf aanwezig bij aanvang van de werken, om de nodige adviezen en richtlijnen te kunnen geven.


R-waarde

 

Ook bij het project Des Nations in Knokke is op deze manier gewerkt. Uiteindelijk werd hier gekozen voor een OPTIM-R paneel met een dikte van 30mm. In een eerste fase werd al 85 m² van deze vacuümpanelen geplaatst. in een tweede fase komt daar nog eens een gelijkaardige hoeveelheid bij.

Een OPTIM-R paneel met een dikte van slechts 30mm heeft reeds een R-waarde van 4,25m².K/W. Dit is exclusief de Therma PIR beschermlaag waardoor de R-waarde nog toeneemt. “Met ons OPTIM-R systeem presteert het gebouw boven het minimumniveau dat studiebureau Bouwexpertise Dobbelaere had opgelegd”, besluit Delannoy.