Nieuws

Winnaars Belgian Building Awards bekend: GRAUX & BAEYENS, TRANS, Carton123, murmuur, Ae, Marge

4 maart 2020

Op BATIBOUW werden dinsdagavond 3 maart de Belgian Building Awards uitgereikt. De awards belonen opmerkelijke realisaties van architecten en exposanten. Ontdek hieronder de winnaars.

Standaertsite - Carton123 architecten, murmuur architecten en AE-architecten - Foto: Petra Decouttere

De jury voor de Belgian Building Awards bestond uit negen architecten, journalisten en publicisten: Edith Wouter (AR-TUR), Sébastien Dachy (MAMOUT architectes), Kaat Balcaen (OM/AR), Sylvie Bruyninckx (VIVA architecture), Eric Cloes (Ik ga Bouwen & Renoveren), Rik Neven (architectura.be), Philippe Selke (architectura.be), Arnaud Tandt (NAV en Febelcem) en Jan Melis (waarnemend jurylid namens de Orde van Architecten).

 

De winnaars op een rijtje:

 

3|2|1 Facade Award

Woning L-C in Anzegem

GRAUX & BAEYENS architecten

In een pittoreske dreef in Anzegem realiseerde GRAUX & BAEYENS architecten een bijzondere halfopen woning op een trapeziumvormig perceel dat zich bevindt op de overgang tussen typisch Vlaamse lintbebouwing en vrijstaande belle-epoquearchitectuur. Als missing link moest de woning een vloeiende visuele overgang creëren. Dit resulteerde in een compositie van drie geschakelde kubussen met een plat dak en variërende kroonlijsthoogtes. LIME - Less Is More Engineering, stond in voor de stabiliteitsstudie.

 

Ordeel van de jury: "Wij lieten ons charmeren door het ontwerp van deze woning, dat de visuele link lijkt te maken tussen de rijhuizen aan de ene kant en enkele vrijstaande belle-époquehuizen aan de andere. De driegevelwoning zelf, ingeplant op een trapeziumvormig perceel, is opgebouwd uit drie aaneengeschakelde kubussen, die telkens wat meer afstand nemen van de gemene muur, waardoor de achtergevel, die uitgeeft op de tuin, ruimte krijgt. De woning in zijn geheel is sober, maar het bijzondere ontwerp zorgt voor interessante binnenruimtes en zeer gevarieerde perspectieven."

Woning L-C - GRAUX & Baeyens architecten - Foto: Jeroen Verrecht

Build2Work

Kantoorgebouw van Van Hoorebeke Timber in Gent

TRANS architectuur | stedenbouw

TRANS architectuur | stedenbouw ontwierp een onthaalgebouw met centrale administratie, gelegen op de kade in de haven van Gent. Het is geen traditioneel kantoorgebouw, maar een pand met een huiselijk karakter dat inzet op comfort voor de werknemers en hen het gevoel wil bieden alsof ze in hun eigen huis werken. UTIL struktuurstudies en boydens engineering stonden in voor de nodige studies.

 

Oordeel van de jury: "In de categorie Build2Work gaat de hoogste onderscheiding naar een atypisch kantoorgebouw dat sterk inzet op het comfort van de werknemers. Zij moeten het gevoel hebben in hun eigen huis te werken. Het pand is voorzien van talrijke terrassen en geen enkel kantoor is visueel afgesloten van de circulatie. Dankzij een open en geïntegreerde samenwerking is iedereen op de hoogte van elkaars werkinhoud. Onder de enorme luifel in het midden van de site kan men samen buiten lunchen en de van activiteit gonzende omgeving, met voorbijrijdende trucks en heftrucks, gadeslaan."

Kantoorgebouw Van Hoorebeke Timber - TRANS architectuur - Foto: Stijn Bollaert

Mixed Use

De Standaertsite in Gent

Carton123 architecten, murmuur architecten en AE-architecten

Carton123 architecten, murmuur architecten en AE-architecten ontwierpen in opdracht van Stad Gent de herinrichting van de terreinen van de voormalige doe-het-zelf-zaak Standaert in het centrum van Ledeberg. De site is voortaan een buurtpark met ontmoetingsruimte die een oase van rust moet bieden voor alle buurtbewoners in het dichtbebouwde Ledeberg. Ook sogent, Atelier Arne Deruyter en H110 Architecten en Ingenieurs waren bij het project betrokken.

 

Oordeel van de jury: "De Belgian Building award voor Mixed Use gaat dit jaar naar een bottom-up-initiatief dat de grens aftast tussen binnen en buiten en dat op een laagdrempelige en genereuze wijze vorm geeft aan een van de weinige broodnodige ontmoetingsplekken in de buurt. In dit project maakt een vakwerkloods met meerdere hangars ruimte voor een ontmoetingsplaats in de vorm van een publiek park en een wijkcentrum."

Standaertsite - Carton123 architecten, murmuur architecten en AE-architecten - Foto: Petra Decouttere

Rookie of the year

Marge architecten

Marge architecten is een ontwerpbureau dat het interesseveld bewust breed houdt en zich niet beperkt tot een type opdracht(gever), schaal of budget. Het bureau houdt vooral van complexe ontwerpopgaves: binnenstedelijke renovaties, erfgoed herbestemmen, uitdagend design of gekke kunstinstallaties. De keuze om zo breed in te zetten is niet evident in een wereld van specialisatie, maar Marge beschouwt dit als een verrijking.

 

Oordeel van de jury: "De Belgian Building Award voor Rookie of the Year gaat naar een jong bureau dat een heel divers portfolio kan voorleggen waarin we kleine en grote projecten aantreffen maar evenzeer kunstwerken en meubelontwerpen. Vooral complexe ontwerpopgaves zijn een kolfje naar de hand van dit Gentse bureau, dat ook het management heel serieus opvat."

Weifelwand - Marge architecten