Nieuws

7 Belgische projecten genomineerd voor Brick Award 22

8 oktober 2021

Een recordaantal van 789 projecten uit 53 landen werd ingediend voor de Brick Award 22. De 10de Brick Award heeft het hoogste aantal inzendingen in zijn geschiedenis, wat de internationaliteit van deze architectuurprijs aantoont. De selectie voor de 50 genomineerde projecten in de vijf categorieën vond in de zomer plaats. Met zeven genomineerde projecten is ook ons land goed vertegenwoordigd.

Leietheater Deinze - TRANS architectuur | stedenbouw, V+ Bureau Vers plus de bien-être - Foto: Stijn Bollaert

Bij de Brick Award zijn er vijf categorieën voorzien, waarbinnen telkens een categorieprijs wordt toegekend. Daarnaast is er ook nog één algemene winnaar. De winnende projecten in de vijf categorieën “Zich thuis voelen”, “Samen leven”, “Publieke ruimtes delen”, “Samen werken” en “Bouwen ‘outside the box’” en de algemene winnaar van de Award worden bekendgemaakt op de officiële Brick Award-ceremonie in Wenen, in juni 2022.

 

Voor de Brick Award 22 zagen we een sterke Europese focus. 34 van de 50 genomineerde projecten waren ingediend door Europese architecten, 12 zijn afkomstig van Aziatische bureaus en de lijst wordt vervolledigd door 4 Latijns-Amerikaanse nominaties.

 

“De ontwikkeling van de afgelopen jaren zet zich door, want de focus blijft behouden op grondstoffenefficiënt bouwen. Dit geldt zowel voor zeer innovatieve structuren als voor constructies die op traditionele wijze zijn gebouwd met lokale materialen en ambachtelijke technieken. Hergebruik is net zo aanwezig als het fantasierijke gebruik van bakstenen. Deze bijna speelse benadering leidt tot beknopte, memorabele ontwerpen. De weging van de verschillende categorieën is bijna in evenwicht, wat aantoont dat baksteen in alle typologische gebieden van het gebouw vertegenwoordigd is”, aldus Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger AG.

 

7 Belgische projecten

Dit zijn de Belgische gebouwen die meedingen voor een Brick Award:

  • Woonproject 'Mexico' - VERS.A
  • Woonproject 'Sky One' - a2o architecten
  • Leietheater - TRANS architectuur | stedenbouw,  V+ Bureau Vers plus de bien-être
  • Woonproject 'House DEDE' - OYO Architects
  • Woonproject 'Harbour building' - Sergison Bates architects
  • Erasmus Hogeschool -  B-architecten, Bevk Perović Arhitekti
  • Sociale woningen Zwevegem - Dehullu Architecten

 

Alle 50 genomineerden zijn te vinden op de website van de Brick Award.

 

Jury

De jury werd gevormd door vijf internationaal bekende architecten: Ingrid van der Heijden/Nederland, architect en oprichter van Civic Architects , Jesper Gottlieb/Denemarken, architect en oprichter van Gottfried Paludan Architects, Tina Gregorič/Slovenië, architect en oprichter van Dekleva Gregorič Architects, Wilfried Kuehn/Duitsland, architect en oprichter van Kuehn Malvezzi, Brigitte Shim/Canada, architect en oprichter van Shim-Sutcliffe Architects in Toronto.

Nuttige links