Interview

Je allereerste project als architect? “Probeer niet te lopen als je nog moet leren stappen”

31 oktober 2023

Als stagiair-architect werk je onder de veilige vleugels van je stagemeester. En ook na de stage word je in veel bureaus actief begeleid. Maar misschien kriebelt het wel om een project volledig zelfstandig op te volgen. Hoe begin je eraan? We vragen het aan Fabian De Vriendt. Hij koos bewust voor een duidelijk afgelijnde eerste opdracht.

Fabian volgde de opleiding burgerlijk ingenieur-architect aan de Universiteit Gent. Een technische richting, al is hij vooral in zijn sas als hij creatief bezig kan zijn. “Mijn passie ligt in het overpeinzen van planindeling, detaillering en materialisering.”

 

Vandaag loopt Fabian stage bij Bovenbouw architectuur in Antwerpen. “Als stagiair werk ik in teamverband aan gebouwen van middelgrote schaal. Zulke projecten bieden meer creatieve vrijheid en marge. Je leert ook om stevig in je schoenen te staan tijdens het bouwproces.”

 

Hij krijgt de finesses van het vak steeds beter onder de knie, en dus achtte hij onlangs de tijd rijp voor een volgende stap: eigen werk.

 

“Ik zag een uitdaging om bij te leren”

 

Hoe ziet je eerste eigen project eruit?

Fabian: “Het gaat om een regularisatie, voornamelijk administratief werk dus. Eerder was de klant gaan aankloppen bij enkele andere architecten, maar al gauw bleek het een complex probleem, waaruit iedereen zich terugtrok. Uiteindelijk kwam de klant bij mij terecht als een soort laatste hoop. Ik heb de opdracht aangenomen omdat ik er net de uitdaging van inzag om bij te leren. Het is geen creatief werk, maar door de complexiteit werd het net een interessante leerschool.”

 

“Voor de juridische begeleiding namen we een advocaat onder de arm, maar al het ‘architectenwerk’ zat bij mij. Via de advocaat kreeg ik heel het dossier in handen, het was dan kwestie van wat inlezen, en eigenlijk ook meedenken met hem, maar dan met de blik van een architect. Wat er moest gebeuren was duidelijk, maar sommige accenten moesten juist liggen.”

 

Hoe verloopt het contact met de klant?

“Soms wat moeizaam. Eigenlijk kreeg ik carte blanche om samen met de advocaat het probleem op te lossen. De klant had met dit soort zaken geen ervaring, en precies ook niet de moed om zich erin te verdiepen.”

 

“Door de kans op onvoorziene omstandigheden werkte ik in regie”

 

Heb je de voorziene tijd voor je eerste project correct ingeschat?

“Aangezien de klant eerder al bij andere architecten was geweest, had die wel een idee hoeveel uur erin zou kruipen. Ik heb het hier op veilig proberen spelen en werkte in regie. Door de complexiteit en de kans op onvoorziene wendingen bood dit de meeste zekerheid. Het was mijn eerste zelfstandige werk, daar scheur je liever niet je broek aan.”

 

Loopt alles zoals gewenst, of kwam je alsnog verrassingen tegen?

“De opdracht was: dien een regularisatie in bij het omgevingsloket. Toch sleepte het enkele maanden aan. Dit betekent niet noodzakelijk meer werk gedurende die maanden, maar het gebeurt wel dat hier af en toe enkele uren aan gewerkt moest worden.”

 

“Weet dus waar je aan begint als je opdrachten op zelfstandige basis aanneemt. Want dit komt boven op het werk dat je doet op je stageplaats of het bureau waar je voor werkt. En dat gaat soms ten koste van je vrije tijd. Je werkt ook naar een deadline toe, soms moet je andere dingen even laten vallen om dan aan het project te werken. Wanneer het dan net ook een drukke periode is op het kantoor, kan dit wel wat stress en frustraties meebrengen.”

 

“Het zijn geen studentenprojecten meer”

 

Vind je dat de opleiding je voldoende voorbereidt om een project zelf van a tot z aan te pakken?

“De opleiding tot architect is sowieso uitgebreid en moeilijk in vijf jaar te persen. Dat maakt architectuur net tot de mooie, veelzijdige discipline die ze is. In de opleiding leer je niet die praktische en administratieve taken. De nadruk ligt op creatief en technisch werk. De rest leer je tijdens de stage – en zelfs nog erna. Om een volmaakter curriculum te hebben, kan ook een deel van die administratie meer aan bod komen tijdens de studies, maar dit is enkel interessant voor praktiserende architecten. Helaas blijkt dit ook de minderheid van de afgestudeerden in de opleiding. Bovendien is het ook niet evident om zomaar iets anders te schrappen uit de opleiding zoals die nu is.”

 

Tot slot: heb je nog wijze raad voor andere starters die een project willen realiseren?

“Paradoxaal genoeg pleit ik ervoor dat je eerst weet waarmee je bezig bent voordat je zelfstandig projecten aanneemt. Het zijn geen studentenprojecten meer. Je speelt met de belangen en het geld van mensen. Probeer niet te lopen wanneer je nog moet leren stappen, dit werd mij ooit als student gezegd, en die woorden blijven plakken. Hoewel een sprong in het duister ook een interessante leerschool kan zijn.”