Nieuws

Bourgeois verzekert NAV snelle actie archeologienota

25 oktober 2016

NAV bevroeg zijn leden naar hun ervaringen i.v.m. de archeologienota. Tientallen reacties kwamen op ons secretariaat binnen. Met die cases, bemerkingen en suggesties zijn we aan de slag gegaan. En niet zonder gevolg: minister-president Geert Bourgeois bevestigde in het Vlaams Parlement wijzigingen aan de Archeologienota te zullen doorvoeren. Iets wat hij tot dan toe steeds had geweigerd.

NAV heeft de druk dan ook stelselmatig opgevoerd. Het bezorgde een lijst met opmerkingen en suggesties aan het kabinet Bourgeois. We vonden ook de Vlaamse volksvertegenwoordigers Jean-Jacques de Gucht (Open Vld) en An Christiaens (CD&V) bereid om, met input van NAV, de minister-president een zogenaamde ‘actuele vraag’ voor te leggen in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

 

In de zitting bevestigde Bourgeois onder meer dat "[hij] inderdaad vastgesteld [had] dat de raming van de kosten voor de archeologienota zonder onderzoek van 250 euro, die de administratie mij had gegeven, absoluut niet klopt. In de realiteit gaat het van 2.500 euro tot in zeer extreme gevallen 7.500 euro. Dat is volstrekt onaanvaardbaar."

 

NAV ging op 13 oktober naar het kabinet van Minister President Bourgeois met concrete voorstellen tot aanpassingen op korte en lange termijn. De minister-president verzekerde NAV zeer snel actie te zullen ondernemen. We houden hem aan deze belofte.