Nieuws

Bouwmeester wil komaf maken met vrijstaande woningen

9 mei 2017

Vlamingen blijven grote huizen neerzetten in groen buitengebied. Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck trekt aan de alarmbel, meldt De Standaard.

Compacter wonen, gemeenschappelijke ruimtes met andere gezinnen delen, wonen dicht bij voorzieningen en openbaar vervoer – dat is volgens experts de toekomst. Maar het aantal vrijstaande woningen in buitengebied is tussen 1995 en 2015 met 22 procent gestegen, weet De Standaard.

 

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck waarschuwt ervoor dat de huidige bebouwing in buitengebied de ruimte en de natuur kapotmaakt. Hij zou daarom het liefst van al volledig komaf maken met individuele projecten.

 

Maar is dat ook politiek haalbaar in verkaveld Vlaanderen? ‘Toch wel’, zegt Van Broeck. ‘De mensen die grond bezitten in open ruimte, hebben vooral schrik dat die niets meer waard zal zijn als er straks niet meer op gebouwd mag worden. Als je ze goed informeert, ze uitlegt dat ze hun bouwrechten zullen kunnen inruilen en ze dus geen groot verlies moeten vrezen, dan zijn de meesten gerust.’

 

‘De Vlamingen beseffen onderhand wel dat de droom van een vrijstaande woning op het platteland een nachtmerrie wordt als ze urenlang in de file staan om op hun werk te raken.’