Nieuws

Genomineerden Jo Crepain Prijzen editie 2017 zijn gekend

6 juni 2017

In 2013 wonnen Robbrecht en Daem architecten en denc!-studio de eerste Jo Crepain Prijzen, een initiatief van Netwerk Architecten Vlaanderen. In 2017 zet NAV een nieuwe editie op poten. Er zullen drie prijzen worden uitgereikt: voor Beloftevol Startend Architectenbureau, voor Innovatief Architectenbureau en een Carrièreprijs. De uitreiking vindt plaats op donderdag 22 juni in de Aula van de UGent. Piet Goddaer (Ozark Henry) geeft er een key note over de emotionele impact van architectuur. Naast de key note zullen de laureaten er samen met presentator Wim De Vilder reflecteren over hun beroep, afgewisseld met verrassende intermezzo’s. Met dit vernieuwde initiatief organiseert NAV hét netwerkevent voor architecten. Voortaan moet dit een tweejaarlijks initiatief worden.

Wie volgt op 22 juni Robbrecht en Daem architecten en denc!-studio op?

Onze architectuur heeft in binnen- en buitenland een grote renommée. En terecht. De aandacht gaat daarbij echter vooral naar de cultuuruiting die architectuur is. Nochtans moet architectuur ook gemáákt worden: veel ontwerpers geven ook buiten de spotlights elke dag het beste van zichzelf en leveren een aanzienlijke bijdrage aan onze maatschappij. Met vallen en opstaan timmeren ze aan de weg en ze vormen een groeiende economische sector op zich. Dat aspect blijft vaak onderbelicht en daar wil Netwerk Architecten Vlaanderen, de overtuiging van Jo Crepain indachtig, iets aan doen.

 

De genomineerden

 

Beloftevol Startend Architectenbureau:

  • Architectuuratelier Dertien12 (Brugge)
  • Callebaut-architecten (Drongen)
  • Haerynck Vanmeirhaeghe architecten (Gent)

 

Innovatief Architectenbureau:

  • Stramien (Antwerpen)
  • Omgeving (Antwerpen)
  • a2o (Hasselt)
  • Evr-Architecten (Gent)

 

Voor het eerst wordt ook een Carrièreprijs uitgereikt

 

Verschillende jury’s


Elk categorie heeft een eigen jury waarbij telkens uit deze poule van juryleden werd geput: arch. Kati Lamens, nationaal voorzitter NAV;  Arnaud Tandt, freelanceredacteur NAV-media; Kris Baetens, directeur NAV;  Pascal Cools, directeur Flanders DC; Luc Binst, CEO Crepain Binst Architecture; Bart Cobbaert (denc!-studio), winnaar editie 1; Dirk Boydens, CEO Studiebureau Boydens; Hera Van Sande, KUL, VUB, Archipel en Paul Robbrecht (Robbrecht en Daem architecten), winnaar editie 1 en jurysecretaris Pieter De Groote, coördinator communicatie NAV.

De partners van de Jo Crepain Prijzen zijn main partner Wienerberger, partners Velux, Renson, Aliplast, Kubus en Arch@work en media partners Architectura.be, Elma Multimedia, Dimension en Bouwen  & Wonen.

 

Verlengstuk van werking

 

NAV zet al vele jaren in op een stevige economische onderbouw van het architectenbedrijf. Via peterschapsprojecten en Kick Off Days for Architects geven we startende architecten een steuntje in de rug. En met het lerende netwerk ‘Schaalvergroting’ coachen we architectenbureaus die een groeisprong willen wagen. Met die initiatieven speelt NAV in op concrete noden. Wie een bloeiend architectenbureau wil, heeft naast inspiratie immers ook heel wat transpiratie nodig. Ook het architectenbedrijf past zich daarom, met de nodige groeipijnen, aan aan een steeds complexere bouwwereld, en professionaliseert zich. Elk zichzelf respecterend bureau maakt daarom, naast creatieve en technische skills, werk van een stevig management met aandacht voor een strategisch, personeels-, financieel en commercieel beleid.

 

Erkenning voor de maatschappelijk geëngageerde architect-ondernemer

 

Als architectenvereniging zijn we ons bovendien ter dege bewust van de primordiale rol die architecten opnemen bij maatschappelijke uitdagingen zoals mobiliteit, de klimaatopwarming, verdichting… Projecten rond bijvoorbeeld energiezuinig, groen en waterbewust bouwen en het Renovatiepact vormen dan ook een essentieel onderdeel van onze werking. Stuk voor stuk zijn het hete hangijzers waarbij architecten de sleutel in handen hebben om tot innovatieve oplossingen te komen.

 

Samengevat: met deze Prijzen wil Netwerk Architecten Vlaanderen architecten aanmoedigen die voortrekkers zijn op het vlak van architectuur, een uitgekiende bedrijfsvoering én maatschappelijk engagement. Op die manier willen we een hele sector een hart onder de riem steken. Want als er één ding is dat architecten meer verdienen, dan is het boven alles erkenning en respect.

De Jo Crepain Prijzen editie 2017

 

  • Donderdag 22 juni 2017
  • Ontvangst: 18u30
  • Aula Academica, Voldersstraat 9, 9000 Gent.

 

Meer info en inschrijven: www.jocrepainprijzen.be