Nieuws

'Bouwplannen? Doe altijd een haalbaarheidsstudie, want stoppen is vanaf nul herbeginnen'

5 november 2019

De verhuizing van de VRT naar een nieuw gebouw zal nog niet voor morgen zijn. De samenwerking met de architecten van het nieuwe omroepgebouw is stopgezet omdat de kosten boven het voorziene budget zouden gaan. Radio 2 sprak daarom gisteren met NAV-voorzitter Kati Lamens over budgetoverschrijding. Of het fenomeen ook vaak voorkomt bij particulieren? Het gebeurt al 's, maar een grondige haalbaarheidsstudie kan heel wat problemen voorkomen, aldus Lamens. Opdrachtgevers die hier geen tijd voor uittrekken, riskeren een financiƫle kater.

Dat er nood is aan sensibilisering, bewijst de eerste vraag van het interview: “Waarom is het zo moeilijk voor een architect om binnen het budget te blijven?”

Kati Lamens: “Het is an sich niet moeilijk om binnen het budget te blijven als je voldoende geïnformeerd wordt en alle parameters kent. Maar daar wringt heel vaak het schoentje, zeker bij grote projecten.”

 

“Grote projecten komen meestal tot stand via wedstrijden. Daarbij krijg je als architect een dossier aangereikt waarin veel informatie staat, maar niet altijd alles. Gaandeweg komen er vaak nog veel zaken bij die aanvankelijk niet duidelijk waren of niet voldoende gedefinieerd waren. Opdrachtgevers laten zich niet altijd voldoende bijstaan door experts, of er is een gebrek aan tijd en middelen om alles goed in kaart te brengen.”

 

Ook bij particulieren

Maar ook op de particuliere markt ziet Kati Lamens een duidelijke trend. “Als architecten zien we steeds meer dat bouwheren langskomen en zeggen: ‘Ik heb een budget van 300.000 euro.’  Gaandeweg komen daar bepaalde wensen of eisen bij. Daarom stel ik altijd voor om eerst de nodige tijd te voorzien – een half jaar – om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Tijdens deze studie ga je alle parameters in kaart brengen: het grondonderzoek, de energieprestatieberekeningen, … Als je dit niet doet, riskeer je om over de oorspronkelijke prijs te gaan.”

 

“Wij hanteren altijd deze vork: je neemt het bouwbudget, inclusief de prijzen van de aannemers etc., en daar reken je vervolgens 10% à 15% bij om tot de reële kostprijs te komen. Als je alsnog in een situatie komt waarbij dit hoger uitvalt, dan adviseren wij om met de architect rond de tafel te gaan zitten en te zoeken naar een uitweg. Wat kun je bijsturen om het budget terug in evenwicht te krijgen? Misschien moet je een stap terug zetten of een aantal concessies doen, maar gewoon het project stoppen is heel dom.”

 

"Stopzetten is vanaf nul herbeginnen," besluit Kati Lamens. "En vaak ben je alles kwijt wat je daarvoor hebt uitgegeven."