Interview

Wat ik nog niet wist over de job als architect voor mijn stage: Pieter Haegeman (awg architecten)

11 september 2023

De stage is een reality check voor pas afgestudeerde architecten. In deze rubriek laten we stagiairs aan het woord over de nieuwe inzichten die ze opdoen. Hieronder ontdek je de ondervindingen van Pieter Haegeman.

Pieter Haegeman

Pieter Haegeman loopt stage bij awg architecten. Het werkveld onderscheidt zich volgens hem sterk van de schoolbanken. “Je staat regelrecht in de praktijk.”

 

“Wat ik het interessantste vind tijdens de stage, is hoe je de kennis van op de universiteit in praktijk kan omzetten, maar ook hoe je over verschillende projecten heen nieuwe kennis vergaart, die je elders opnieuw kan inzetten.”

 

“Door op de werf rond te lopen neem je aandachtspunten mee voor het aanbestedingsdossier van een ander project. Door een akoestische studie door te nemen, kijk je ook kritischer naar hoe de akoestiek op een andere werf wordt uitgevoerd. Het is een wisselwerking waaruit je enkel van kan leren door in de praktijk te staan.”

 

De juiste stageplek is hierbij essentieel, vult Pieter aan. “Hoewel het verkrijgen van een bouwvergunning soms lastig is, is het opstellen van het vergunningsdossier geen rocket science. De meerwaarde van de stage gaat dan ook verder dan louter uitleg over administratie of procedures uitgelegd krijgen, maar gaat over de kneepjes en gevoeligheden van het vak meekrijgen en op het juiste moment verantwoordelijkheden krijgen om je eigen rol in toekomstige projecten te kunnen vervullen.”