belangenbehartiging

NAV blijft hameren op grondige fiscale hervorming

13 december 2023

Architecten en (ver)bouwers verdienen een betere btw-regelgeving. Daarom blijft NAV ijveren voor een grondige hervorming, met een verlaagd tarief dat ook voor diensten geldt en niet enkel voor werken. De regels moeten ook meer aangepast zijn aan de maatschappelijke noden van vandaag.

Toen eind augustus duidelijk werd dat er deze regeerperiode geen grote fiscale hervorming komt, schoot NAV meteen in actie. Samen met andere partners in de bouw voerden we de druk op de regering op om werk te maken van een permanente btw-verlaging van 6% op sloop en heropbouw. Zo wilden we komaf maken twee problemen die gepaard gingen met de gebruikelijke tijdelijke verlengingen van deze maatregel: onduidelijkheid over het kostenplaatje en tijdsdruk om projecten gerealiseerd te krijgen. De regering had oren naar de argumenten van onze sector en besloot begin oktober om de btw op sloop en heropbouw permanent te verlagen naar 6%.

 

Een goede zaak, al blijft de wet discriminerend doordat het tarief van toepassing is op werken en niet op diensten. Bovendien zijn de regels niet aangepast aan de maatschappelijke noden van vandaag, binnenstedelijke reconversieprojecten vallen er bijvoorbeeld bijna altijd buiten.

 

NAV blijft daarom streven naar een grondige hervorming van de bouw-btw. Ons wetvoorstel – dat we eerder dit jaar bezorgden aan minister van Financiën Vincent Van Peteghem – leggen we tijdens de volgende regeerperiode zeker weer op tafel.

 

Video

Onze directeur Steven Lannoo geeft op LinkedIn een woordje uitleg.