Interview

Wat ik nog niet wist over de job als architect voor mijn stage: Ewout Gijbels (Licence to Build)

5 juni 2024

De stage is een reality check voor pas afgestudeerde architecten. In deze rubriek laten we stagiairs aan het woord over de nieuwe inzichten die ze opdoen. Hieronder ontdek je de ondervindingen van Ewout Gijbels.

Ewout Gijbels

Ewout Gijbels was al interieurarchitect voor hij begon aan zijn opleiding architectuur. Hij loopt nu bijna één jaar stage bij Licence to Build in Dilbeek. Al tijdens zijn eerste maanden leerde hij werken met BIM en ondervond hij dat een omgevingsvergunning aanvragen een werk van lange adem kan zijn. “Maar eens je door deze administratieve molen bent geraakt, begint het echte werk en is er veel afwisseling.”

 

Iets met het bos en de bomen

“Mijn eerste opdracht was de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een verbouwing en uitbreiding. Dat project was uitgetekend door een collega in BIM, net voor ze in zwangerschapsverlof ging. Tijdens de opleiding had ik niet geleerd om vergunningen aan te vragen, noch had ik ooit met BIM gewerkt en aan de zwangere collega was het moeilijk om advies te vragen (lacht). Het dossier kwam uiteraard meermaals terug omdat het onvolledig was, maar uiteindelijk is dat wel goed gekomen.”

 

“Dat er bij grotere projecten zo veel wetgeving komt kijken en heel wat instanties betrokken zijn, wist ik ook niet: subsidiering, brandweer, politie, watermaatschappij, netbeheerder, … Het is soms moeilijk om door het bos de bomen te blijven zien en er bij elke wijziging aan te denken welke gevolgen dit met zich mee brengt en wie hierover goedkeuring moet geven.”

 

Werfbezoeken: intens maar zo leerrijk!

“Sinds enkele maanden kan ik mee naar de werf en daar leer ik op korte tijd veel bij. Ik kijk aandachtig rond, stel vragen aan de aannemer, woon de vergaderingen bij en stel werfverslagen op. In het begin vond ik het heel moeilijk om alles te volgen: een werfvergadering duurt een aantal uren tot een volledige dag en er zijn 10 à 15 mensen bij betrokken. Mijn aandacht mag geen moment verslappen. Ik vind dit een leuk onderdeel van de job omdat je je ontwerp dan werkelijkheid ziet worden, ook al zijn de door mij getekende delen nog zeer beperkt. Als interieurarchitect zag ik natuurlijk ook al ontwerpen gerealiseerd worden, maar de lijnen die ik teken als architect zijn toch definitiever. En eerlijk, eens weg van achter die computer kan deugd doen.”

 

Rondkomen met een laag loon

“Tot slot wil ik het ook nog even over het loon hebben. Doordat onze opleiding niet genoeg aansluit bij het werkveld, kunnen kantoren ons onvoldoende inzetten tijdens de eerste maanden van onze stage en bijgevolg ook niet voldoende betalen. Daarbij komt nog dat de minimumvergoedingen die de Orde voor stagiairs voorschrijft vaak als standaard worden gebruikt. Tijdens mijn studies wist ik wel dat stagiairs niet veel verdienen, maar eens je echt moet rondkomen met een bedrag dat een stuk lager ligt dan het Belgisch wettelijk minimum, is het toch wel slikken. Gelukkig gaat mijn loon elke zes maanden licht omhoog waardoor ik telkens iets heb om naar uit te kijken.”